Search

Αμετακίνητος ο Αλκιβιάδης Στεφανής για τη νέα δομή- Κινητοποιήσεις σχεδιάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βρέθηκε ο νέος χώρος δημιουργίας νέας δομής στη Λέσβο μακριά από κατοικημένες περιοχές ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο συντονιστής για το προσφυγικό  στη συνάντηση με την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής. Η Ομοσπονδία ήδη ενημέρωσε την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία προσανατολίζεται σε νέες κινητοποιήσεις.

Ο κύριος Στεφανής δεν αποκάλυψε στην ΟΛΣΑ τη θέση η οποία έχει βρεθεί, άφησε όμως να εννοηθεί ότι αρμόδια και σε επικοινωνία με τους αρμόδιους είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσημη δήλωση για το πού προσανατολίζεται η κυβέρνηση να κάνει τη νέα δομή δεν υπάρχει, συνεχίζονται οι διάφορες διαρροές για πιθανές θέσεις και τώρα μετά τα Μιστεγνά και το Διαβολόρεμα ο αραμπάς όπως λέει ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου, πήγε τη νέα θέση στην Άντισσα

Έτοιμος για όλα δηλώνει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ό οποίος θα κινητοποιήσει τους κατοίκους αν αντιληφθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή  .

Ήδη φαίνεται ότι δύο γραμμές ακολουθεί ο χώρος της ΝΔ για το θέμα αυτό στο νησί από τη μία η επίσημη τοποθέτηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για νέα δομή και από την άλλη διαρροές ότι εγκαταλείπεται η άποψη αυτή.

Την ίδια  ώρα συνεχίζονται οι μεγάλες αφίξεις προσφύγων παρά τις πολύ άσχημε καιρικές συνθήκες . Άλλοι 230 άνθρωποι έφτασαν με 6 βάρκες από χθες το βράδυ μέχρι το πρωί από τα Μιστεγνά μέχρι το

Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ Νεκτάριος Βακάλης “ο  κ. Στεφανής ο οποίος έχει αναλαμβάνει τον συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στην μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, επανέλαβε τις δράσεις που είχαν ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου και για τη Λέσβο ειδικά επιβεβαίωσε ότι η Δομή στη Μόρια, θα κλείσει σταδιακά μέχρι τα μέσα του 2020, όπως και κείνη του Καρά Τεπέ και θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, με συνθήκες που ορίζει η Ε.Ε. και δεν έχει καμία σχέση με τις εικόνες της Μόριας, σε χώρο που έχει βρεθεί και απέχει πολλά χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 5.000 ατόμων με ανώτατο όριο υπέρβασης 40%, δηλαδή 5.000 + 2.000. Στη Λέσβο ήδη ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις δυναμικότερου χαρακτήρα για την αποτροπή της δημιουργίας της νέας δομής κλειστού τύπου.

Η ΟΛΣΑ συνεχίζει ότι “η  συνάντηση πραγματοποιήθηκε, αν και είχε αρχικά προγραμματιστεί για την προηγούμενη Δευτέρα, μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και πολλοί άλλοι φορείς του νησιού και περιλάμβαναν την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών, την κοινή συνέντευξη τύπου στη Μυτιλήνη αλλά και την πραγματοποίηση ανοιχτής συγκέντρωση στην πλατεία της Καλλονής.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον υπουργό να καλωσορίζει τους συντοπίτες του και να λαμβάνει από τον πρόεδρο της ΟΛΣΑ, Νεκτάριο Βακάλη διάφορα έντυπα και βιβλία φορέων – συλλόγων αλλά και ένα ημερολόγιο της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, με την οποία υπάρχει αρμονική συνεργασία, με θέμα την Απελευθέρωση του 1912, θέμα απόλυτο συμβατό για δώρο σε έναν υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και πρώην Αρχηγό ΓΕΣ.

Τα μέλη της διοίκησης της ΟΛΣΑ συζήτησαν με τον συντοπίτη τους υπουργό σε φιλικό κλίμα, όπως θα αναμενόταν λόγω κοινής καταγωγής (Αγιάσος) αν και δεν έλειψαν και στιγμής έντασης και διαφοροποιήσεων, όταν η συζήτηση περιστράφηκε στο θέμα των σχεδίων της κυβέρνησης για τις νέες δομές ενώ μη προβλεπόμενα, για τα σφιχτά όρια των υποχρεώσεων του υφυπουργού, η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα.

Η αφετηρία της γνωριμία του κ. Στεφανή με την ΟΛΣΑ, ξεκινάει το 2016 όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρό της στο Σαρόγλειο Μέγαρο,στην απονομή πτυχίων στους σπουδαστές της Εκπαιδευτικής Σειράς του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης (ΙΔΕ) του οποίου διευθυντής είναι ο συντοπίτης, καθηγητής Αριστείδης Γιαπαλής και οποίος ήταν καλεσμένος και γι΄αυτή τη συνάντηση στο υπουργείο.

Τα μέλη της ΟΛΣΑ αφήνοντας στο τέλος το φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζει το νησί μας αλλά και τα άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σχετικά με το προσφυγικό – Μεταναστευτικό, έθεσαν στον κ. υφυπουργό, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες προβολής της Λέσβου, σε στοχευμένες ενέργειες όπως η εκδήλωση προώθησης των τοπικών προϊόντων της Λέσβου στην έδρα της Ανωτέρας Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για το θέμα που ταλανίζει το νησί και τα υπόλοιπα μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίο,Σάμο) η ΟΛΣΑ, μέσω του προέδρου της κατέθεσε τις σκέψεις της και τις απόψεις της σχετικά, οι οποίες συνοψίστηκαν στην ανακοίνωση που ανάρτησε χθες ημέρα κινητοποιήσεων στο νησί και έστειλε στον Περιφερειάρχη και του δύο δημάρχους του νησιού και είναι η παρακάτω:

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΣΑ

“Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές και συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων του νησιού για αποσυμφόρηση ή και για περιορισμό των υπαρχουσών δομών.
Δε θεωρούμε επιτυχή λύση την ύπαρξη μιας πρόσθετης κλειστής ή ανοιχτής σε νέο χώρο, ζητάμε τη δραστική μείωση και σταθερό πληθυσμό βάσει αντικειμενικής μελέτης φέρουσας ικανότητας αξιοπρεπούς φιλοξενίας, πιστεύουμε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις υποδομές, εφόσον παραμείνουν σε χρήση οι δομές και λειτουργούν με τις νόμιμες άδειες (εγκατάστασης, λειτουργίας, αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κλπ).
Ελπίζουμε σε έλεγχο της λειτουργίας όλων των ΜΚΟ και την αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης πανευρωπαϊκά του θέματος, καθώς δεν πρόκειται για ελληνικό ζήτημα αλλά πρώτα και κύρια Ευρωπαϊκό και αναρωτιόμαστε σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η Ε.Ε. για να βοηθήσει τη χώρα μας προς τις παραπάνω κατευθύνσεις.
Πιστεύουμε στην κοινή δράση όλων και τη σύμπλευση, έτσι ώστε οι διεκδικήσεις να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά και τα χαρακτηριστικά ενός τόπου που δε ξεχνά την ιστορία του και την στάση του διαχρονικά σε ζητήματα κρίσεων”.

ΕΠΙΣΗΣ ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, επανέλαβε αυτά που είχαν ειπωθεί στον κοινό εορτασμό τιμής και μνήμης της Απελευθέρωσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 1912 με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2019» που συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο οι Ομοσπονδίες, οι Αδελφότητες και οι Σύλλογοι των νησιών, εκδήλωση στην οποία ήταν καλεσμένος ο κ. Στεφανής, εξηγώντας ότι οι Ομοσπονδίες και οι σύλλογοι αντιμετώπισαν και συνεχίζουν την υπόθεση χωρίς φανατισμούς ή απολυτότητες. Σκοπός τους είναι ο διάλογος και η διαχείριση της κατάστασης με γνώμονα τα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών και την ομαλή πορεία για διεκπεραίωση των πραγμάτων βάσει συνθηκών και συμφωνιών, που κατανοούν και αντιλαμβάνονται, αλλά βάσει πραγματικών και μετρήσιμων δεδομένων, που αντέχουν και οι τοπικές κοινωνίες!

Τονίσθηκε ότι σε ένα τέτοιο τεράστιο διεθνές θέμα οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να συνεχίζουν να θεωρούνται ως μη απαραίτητες στο διάλογο και θα πρέπει να επανεξεταστεί ο συνολικός σχεδιασμός που γίνεται για εκείνους, πολλές φορές χωρίς εκείνους υπενθυμίζοντας και πάλι τις χθεσινές κινητοποιήσεις αλλά και τις αποφάσεις που έχουν λάβει δήμοι και Περιφέρεια.

Ο υφυπουργός άκουσε με στρατιωτική πειθαρχία όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΣΑ, τις προτάσεις, τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις τους για τα σχέδια που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα και εξήγησε ότι αυτή η κατάσταση που ήρθε τόσο έντονα το 2015, ήρθε για να μείνει και πρέπει η Πολιτεία, το Κράτος, η Κυβέρνηση να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες, έτσι ώστε πρώτα και κύρια να υπάρχει έλεγχος για την ασφάλεια των περιοχών και να αποσυμφορηθούν τα νησιά και ότι η Μόρια και η ευρύτερη περιοχή έχει σηκώσει μεγάλο βάρος όλα αυτά τα χρόνια.

Επανέλαβε τις δράσεις που είχαν ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου και για τη Λέσβο ειδικά επιβεβαίωσε ότι η Δομή στη Μόρια, θα κλείσει σταδιακά μέχρι τα μέσα του 2020, όπως και κείνη του Καρά Τεπέ και θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, με συνθήκες που ορίζει η Ε.Ε. (έδειξε συγκεκριμένους χάρτες και σχέδια) και δεν έχει καμία σχέση με τις εικόνες της Μόριας, σε χώρο που έχει βρεθεί και απέχει πολλά χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 5.000 ατόμων με ανώτατο όριο υπέρβασης 40%, δηλαδή 5.000 + 2.000.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΣΑ, ευχαρίστησαν τον κ. Στεφανή για την πρόσκληση και την ενημέρωση που τους παρείχε, εξήγησαν ότι θα μεταφέρουν τα δεδομένα στο υπόλοιπο Δ.Σ., και στους συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας και ανανέωσαν το ραντεβού σε επόμενη ευκαιρία.