Search

Ο ακήρυχτος πόλεμος στην Αμερική

Κανέναν δεν θα έπρεπε να εκπλήξει η έκρηξη οργής στο Μισούρι των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι έξι σφαίρες στο σώμα ενός νεαρού μαύρου, από το όπλο λευκού αστυνομικού δεν θεωρήθηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να οδηγηθεί σε δίκη ο δολοφόνος. Εισαγγελέας και ένορκοι συμφώνησαν ότι «θα πρέπει να ξεχωρίζουμε τα γεγονότα από τα μυθεύματα». Δηλαδή η δολοφονία του νεαρού Μάικλ Μπράουν, στις 9 Αυγούστου από τον αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον, ήταν ένα «μύθευμα».

Στην αμερικανική αργκό η απόφαση αθώωσης του δολοφόνου περιγράφεται από την έκφραση «το σώμα των ενόρκων δικάζει ένα σάντουιτς με χοιρινό»… Ήτοι, η απόφαση ήταν η αναμενόμενη: επιβεβαίωσαν για το τυπικό της υπόθεσης ό, τι είχε υποδείξει ο εισαγγελέας. Ο οποίος είχε τοποθετηθεί για να εξυπηρετήσει την τάξη, όπως την αντιλαμβάνονται και την επιβάλλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αριστοκράτες που κυβερνούν την χώρα. Και όταν μιλούμε για μια τάξη αριστοκρατών, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν έχει φυλετικά χαρακτηριστικά- οι διαχωριστικές γραμμές είναι καθαρά ταξικές.

Στόχος του εισαγγελέα και των εντολέων του ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για την αθώωση του δολοφόνου, γιατί απλά η κοινότητα των αφροαμερικανών έπρεπε να πάρει το μήνυμα ότι ουδείς μπορεί να τα βάλει με την άρχουσα τάξη.

Για το λόγο αυτό είχε προετοιμαστεί σωστά η κοινή γνώμη από τα Μέσα Ενημέρωσης, που αναλαμβάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις την βρώμικη δουλειά. Μέρες τα τοπικά και εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν λόγο για πιθανά επεισόδια με αφορμή την ανακοίνωση της ετυμηγορίας των ενόρκων. Ο κυβερνήτης κήρυξε προληπτικά την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος και αφορμή. Η αστυνομία έκανε προληπτικές συλλήψεις. Ηγετικά μέλη της κοινότητας των μαύρων και των λατίνων δέχθηκαν απειλές από «αγνώστους». Και ο πρόεδρος Ομπάμα έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «η εκμετάλλευση οποιουδήποτε γεγονότος ως δικαιολογία για βίαιες αντιδράσεις είναι αντίθετη με το γράμμα του νόμου και με την ίδια την ταυτότητά μας».

Με άλλα λόγια, όπως ο κλέφτης φωνάζει «σταματήστε τον- κλέφτης!», για να στρέψει αλλού την προσοχή των υπολοίπων και να μπορέσει ο ίδιος να διαφύγει, ή να «χαθεί» ανάμεσα στο πλήθος, έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η αστυνομία, οι δικαστικές αρχές, τα Μέσα Ενημέρωσης, φώναζαν ότι κάποια κακοποιά στοιχεία είναι έτοιμα για λεηλασίες και βανδαλισμούς, με αφορμή την δολοφονία του Μπράουν. Προσέξτε: με αφορμή την δολοφονία του Μπράουν και όχι εξαιτίας της σκανδαλώδους αθώωσης του δολοφόνου!

Η αθώωση του δολοφόνου αστυνομικού είναι παράλληλα ένα σαφές μήνυμα στα όργανα της τάξης, ότι μπορούν – χωρίς να κινδυνεύουν να κληθούν να λογοδοτήσουν – να σηκώνουν το όπλο και να σκοτώνουν όποιον θεωρούν… επικίνδυνο.

Και μάλιστα λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση των ενόρκων στην υπόθεση Μπράουν, ένας άλλος αστυνομικός, είχε σηκώσει το όπλο και δολοφόνησε εν ψυχρώ ένα 12χρονο παιδί στο Κλίβελαντ. Τι έκανε ο 12χρονος; Είχε διαπράξει το θανάσιμο έγκλημα να παίζει με την αδελφή του κι έναν φίλο τους,  με ένα πλαστικό πιστόλι σε πάρκο! Προφανώς οι δύο αστυνομικοί που επενέβησαν ως κάου-μποϊς στο σαλούν του Κλίβελαντ, για να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο που είχε προκύψει από τον 12χρονο, δεν πρόκειται να διωχθούν. Γιατί έκαναν την δουλειά τους. Ο 12χρονος Ταμίρ ήταν μαύρος, άρα οι αστυνομικοί είχαν κάθε δικαίωμα να τον αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει τρομοκράτη…

Είναι στην ουσία ένας … προληπτικός πόλεμος εναντίον των μειονοτήτων, η εφαρμογή στην εσωτερική σκηνή των ΗΠΑ του δόγματος Μπους για «προληπτικά πλήγματα» με στόχο την τρομοκρατία. Η μόνη διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα (όπως και οι προηγούμενες) αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει τρομοκράτες ( γι άλλη μια φορά ) τους μαύρους και τους λατίνους, που υποτίθεται ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους  Αμερικανούς.

Η ανάλυση του αποτελέσματος των εκλογών που έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες δείχνει ότι το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής αντανακλά  το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του πολιτικού κατεστημένου της αριστοκρατίας και της κοινωνίας. Η ωμή βία των δυνάμεων ασφαλείας έχει σαφέστατο στόχο. Την περαιτέρω περιθωριοποίηση και αποστασιοποίηση από το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι οποιουδήποτε δεν είναι αρεστός στην αριστοκρατία του χρήματος και της πολιτικής. Γιατί απλά, στις Ηνωμένες Πολιτείες επικρατεί το δόγμα της εποχής του Λούκι Λουκ: πρώτα κρεμάλα και μετά δίκη.