Search

Άλλο ένα βραβείο για την μεγάλη “Αγκαλιά” της Λέσβου

Μετά το βραβείο Raul Wallenberg του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2016 η «Αγκαλιά» από τη Λέσβο τιμάται με μια ακόμα κορυφαία διάκριση, το βραβείο Alexander Langer International Award 2017 του Ιδρύματος Alexander Langer. Το βραβείο από το 1997 έχει δοθεί σε πολύ σημαντικούς ακτιβιστές στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο. Τα ιδρυτικά μέλη της Αγκαλιάς μαζί με τα μέλη της ιταλικής ASGI με την οποία φέτος το βραβείο δίνεται εξ ημισείας θα ταξιδέψουν με έξοδα της Ιταλικής Βουλής και θα παρουσιάσουν το έργο τους τόσο στην Προεδρία του Ιταλικού Κοινοβουλίου όσο και στο διεθνές συνέδριο “Euromediterranea” που διοργανώνει στο Bolzano το Ίδρυμα Alexander Langer. To συνέδριο φέτος θα επικεντρωθεί στις μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης.

 

Το 2006 η Αγκαλιά ξεκίνησε το πρόγραμμα 200+200, με σκοπό την υποστήριξη 200 οικογενειών της περιοχής, θύματα της «τόσο σύνθετα δομημένης πραγματικότητας, που οδηγεί στη φτώχεια» και 200 οικογενειών προσφύγων με εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα.

Εκτός από την προσφορά οικονομικής στήριξης, οι ακτιβιστές της Αγκαλιάς, όπως διαβάζουμε και στην τελική έκθεση του έτους 2016, ήθελαν «να φέρουν τους ανθρώπους κοντά και να στείλουν το μήνυμα της αλληλεγγύης ανάμεσα στους ντόπιους κατοίκους και τους πρόσφυγες καθιστώντας σαφές στον κόσμο ότι η φτώχεια και οι διώξεις, οι διακρίσεις και η περιθωριοποίηση προέρχονται συχνά από τους ίδιους παράγοντες και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις». Ειδικά η διπλή παρέμβαση, υπέρ των μη προνομιούχων κατοίκων της περιοχής και εκείνων που προέρχονται από άλλες χώρες είναι ένα εξαιρετικά καινοτόμο στοιχείο της προσέγγισης που εφαρμόζει η Αγκαλιά, ιδίως στο πλαίσιο μίας κρίσης προερχόμενης από διαφορετικούς αλληλοσυνδεόμενους παράγοντες: όχι μόνο από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά και από τις δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας, το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και  από αυτούς που διαμορφώνονται από την πολιτική και την κλίμακα αξιών της Ευρώπης στο σύνολό της.

Η Αγκαλιά επιδιώκει να είναι «μία ομάδα που δεν εντάσσεται σε κανένα επίσημο προγραμματισμό» και θέλει να διαφοροποιηθεί από τις πολύ συχνά αμφισβητήσιμες πρακτικές που υιοθετούνται για τους πρόσφυγες. Οι ιδρυτές της πιστεύουν ότι πρέπει να ενεργούν «απλώς» ως πολίτες, που δεν μπορεί παρά να αναλάβουν δράση για ό, τι συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους. Και αυτό πράττουν σε απολύτως εθελοντική βάση, χωρίς να επιζητούν ευρωπαϊκή ή κυβερνητική επιδότηση, προκειμένου να  διατηρήσουν την πλήρη ελευθερία τους να ασκούν κριτική. Το πρόγραμμα 200 + 200 πραγματοποιήθηκε χάρη στο εκτεταμένο δίκτυο υποστηρικτών της Αγκαλιάς, το οποίο αποτελείται από κοινότητες και πολίτες από πολλές περιοχές της Ευρώπης. Αυτό συνέβαλε στην περαιτέρω υλική υποστήριξη, στην ιατρική βοήθεια, στις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, στην ανάπτυξη πολιτικής σκέψης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λέσβος, ανάμεσα στο 2015 και το 2016 γνώρισε μία χωρίς προηγούμενο ανάπτυξη του εθελοντισμού των νέων από την Ευρώπη, που αποτελεί μία πολύτιμη κληρονομιά που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Η οργάνωση από τη Λέσβο ασκεί αυστηρή κριτική στις πολιτικές της Ευρώπης. Αν όντως  οι πολιτικές αυτές κατάφεραν να περιορίσουν– μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ και την Τουρκία – τη ροή των Σύριων, Ιρακινών και Αφγανών προσφύγων, δυστυχώς το έχουν καταφέρει επιλέγοντας την «στρατιωτικοποίηση» και την «απάνθρωπη άρνηση». Το 2015-16 – υποστηρίζει η Αγκαλιά – έχει κοστίσει σε έναν αμέτρητο αριθμό ανθρώπινων ζωών. Το πώς εξελίχθηκε το προσφυγικό πολιτικά και ανθρωπιστικά τονίζει τη συλλογική μας αποτυχία να ανταποκριθούμε στο υποτιθέμενο επίπεδο του πολιτισμού που διακηρύσσουμε ότι διατηρούμε <…>

H Αγκαλιά αυτήν την εποχή, ας σημειωθεί ,έχει ξεκινήσει μια καινούρια έκκληση για μια δράση που σκοπό έχει τη ψυχολογική, γνωσιακή και υλική στήριξη οικογενειών ντόπιων αλλά και προσφύγων που μεγαλώνουν παιδιά σε δύσκολες συνθήκες. Τα χρήματα από το Βραβείο Langer θα διατεθούν εκεί. Για όποιον θέλει να στηρίξει υπάρχουν πληροφορίες αναρτημένες στην σελίδα της ομάδας στο facebook https://www.facebook.com/NGO.Agkalia/