Search

Αλληλεγγύη στον αγώνα της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπισης της παραλίας Ερεσού

Από τη ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ /ΑΝΕΡΓΩΝ /ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
Από την 29η Νοέμβρη 2021 ένα ολόκληρο χωριό-στην Ερεσό της Λέσβου- στο άκουσμα της τσιμεντοποίησης και του χτισίματος μέρους της πανέμορφης παραλίας έχει αναστατωθεί. Ένας πρωτόγνωρος και εντυπωσιακός αγώνας έχει ξεκινήσει-μια μάχη για την περιβαλλοντική κληρονομιά του χωριού, την προστασία της παραλίας και την διαφύλαξη της ως πηγή ζωής και κοινωνικής ευημερίας. Ένας αγώνας από τα κάτω, με συλλογικές αποφάσεις, μέσα από συνελεύσεις, δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς και ταλαντεύσεις, μια κίνηση, πραγματικά ανεξάρτητη και ακομμάτιστη, όπου οι νέοι άνθρωποι πήραν την σκυτάλη και μπόρεσαν να ενώσουν ένα ολόκληρο χωριό γύρω από τα αιτήματά τους!
Σήμερα η καρδιά της Ερεσού ξαναχτυπάει στο αυτοοργανωμένο μπλόκο των κατοίκων στο Αφεντέλι, μια συλλογική προσπάθεια που γεννήθηκε και μεγάλωσε από τα κάτω και έβαλε φραγμό στις ορέξεις των μεγαλοεπενδυτών για τσιμεντοποίηση της παραλίας!
Ο καταστροφικός για το περιβάλλον νόμος Χατζηδάκη όπως και πλήθος άλλων νόμων που με τόσο κόπο φρόντισαν να διατηρήσουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την νομιμοποίηση της καταπάτησης δασών, παραλιών και κάθε είδους ελεύθερων χώρων είναι η καύσιμη ύλη που οπλίζουν τα χέρια και του κάθε μεγάλο μεγιστάνα στρατηγικού επενδυτή.
Τώρα η κυβέρνηση με τον ν. 4685/2020-(ΦΕΚ Α’ 92/07-05-2020) επισπεύδει τα σχέδια της για τις θαλάσσιες ακτές και τους αιγιαλούς, παραδίδει ολοκληρωτικά τις παραλίες και τον αιγιαλό στην ιδιωτική κερδοφορία, την απευθείας ανάθεση, την νομιμοποίηση αυθαιρέτων και επιχειρεί να βαφτίσει τον αιγιαλό, την παραλία και την παράκτια ζώνη «ιδιωτική περιουσία του δημοσίου» επιχειρώντας να αλλάξει εκ βάθρων το νομικό καθεστώς που ίσχυε ως σήμερα για τις παραλίες και το οποίο προστάτευε την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στην παραλία και τη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο του νόμου δεν υπάρχει καμία αναφορά για τον αιγιαλό και έτσι το “κοινόχρηστο” του αιγιαλού και της παραλίας καθίσταται κενό γράμμα.
Τα «μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας» και «διευκόλυνσης των επενδύσεων», που πλασάρονται ως ωφέλιμα και βελτιωτικά, αλλά και η ασύστολη επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ειδικά σε κλάδους όπως ο τουρισμός, δείχνουν ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει αφού στις περίκλειστες παραλίες των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών ομίλων η πρόσβαση για το λαό είναι ουσιαστικά είτε απαγορευμένη, είτε πανάκριβη.
Η «Ανάπτυξη» τους προϋποθέτει την επίθεση διαρκείας στα λαϊκά δικαιώματα και στις σύγχρονες ανάγκες, την υποβάθμιση της ζωής του λαού. Με λεηλατημένες τις εργασιακές σχέσεις, την απουσία συλλογικών συμβάσεων, την άκρατη εκμετάλλευση εργαζομένων, η απουσία οποιασδήποτε συλλογικής φωνής παραμένει βούτυρο στο ψωμί στα σχέδια ενός άκρατου μοντέλου καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Ο αγώνας για το πέρασμα των παραλιών στην αποκλειστική διαχείριση και εκμετάλλευση από το δημόσιο, εντάσσεται στον συνολικότερο αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στον αγώνα για την κρατικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια, οι δρόμοι, οι αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις).
Πρώτο μέλημα των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών -εάν πραγματικά νοιάζονται για τον τόπο και θέλουν το συμφέρον του-θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, της παραλίας και του αιγιαλού, αντί να προτάσσουν εμπόδια και να συγκαλύπτουν ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό θα πραγματοποιηθεί παίρνοντας γενναίες, έμπρακτες πρωτοβουλίες ώστε η παραλία να περάσει σε δημόσια χέρια- και γιατί όχι- ακόμα και στην κοινότητα αντί στον επενδυτικό επιχειρηματικό όμιλο. Θα το αποδείξουν όταν σταθούν δίπλα και όχι απέναντι στο λαό, στη μάχη του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την αυθαιρεσία, τις καταπατήσεις, ενάντια σε κάθε λογική απάνθρωπης καπιταλιστικής ανάπτυξης.
· Δύναμη και αλληλεγγύη στον αγώνα της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση της παραλίας με κριτήριο τις ουσιαστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για ένα ελεύθερο «Αφεντέλι»
· Ο αγώνας δεν είναι μόνο περιβαλλοντικός: η παραλία της Ερεσού στηρίζει το ζην και το ευ ζην κατοίκων και επισκεπτών, αλλά δίνει και προοπτική στην τοπική κοινότητα ώστε να αναπτυχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία του τόπου και να ευημερήσει .
· Άμεση επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού καθώς και χωρικού σχεδιασμού στην περιοχή.
· Ακύρωση κάθε πράξης έγκρισης οικοδομικής άδειας που καταπατά τα όρια του αιγιαλού στην περιοχή «Αφεντέλι».
· Κανένα τσιμέντο, μόνιμο χτίσμα ή άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει στόχο την αλλοίωση ή την καταστροφή της παραλίας Ερεσού.
Για μια μαγευτική Ερεσό που πλάι στην απέραντη γαλήνη της παραλίας έχει μάθει να μεγαλώνει, να αγωνίζεται και να ονειρεύεται προτιμάμε τα αλμυρίκια και τον χωματόδρομο παρά τα τσιμέντα και τα μπετά !!!