Search

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη στον Μόλυβο: “Οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν πολλά”

Προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, τίμησαν με την παρουσία τους το 4ο Φεστιβάλ Διεθνούς Μουσικής Μολύβου που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Λέσβο. Ανάμεσα τους, ο Γερμανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης αλλά και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, συνιδρύτρια του World Human Forum η οποία μοιράστηκε μαζί μας τις έντυπώσεις της από το Φεστιβάλ που μπορεί όπως λέει να είναι η καλύτερη απάντηση στην «αρνητική εικόνα» που έχει δημιουργήσει η προσφυγική και η οικονομική κρίση στο νησί.

«Έχω έρθει ξανά στη Λέσβο αλλά είναι η πρώτη φορά που μένω αρκετές μέρες. Ομολογώ ότι το Φεστιβάλ με έφερε εδώ αυτή τη φορά και έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί από αυτό που κατάφεραν μερικοί άνθρωποι μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Για μένα το Φεστιβάλ είναι η απόδειξη ότι όταν οι πολίτες κινητοποιούνται και παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους ή θέλουν να προσφέρουν και να κάνουν κάτι για τον τόπο τους μπορούν να πετύχουν πολλά. Αυτό που γίνεται στο Μόλυβο αυτές τις μέρες είναι αξιέπαινο και αξιοθαύμαστο. Χωρίς αμφιβολία, το Φεστιβάλ και ανάλογες διοργανώσεις είναι η μόνη απάντηση απέναντι σε αυτήν την καταστροφική εικόνα που έχει δημιουργηθεί όχι μόνο μέσα από την προσφυγική κρίση αλλά και από την ευρύτερη οικονομική κρίση».

Η ανατροπή της αρνητικής εικόνας

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη ήταν εκείνη που ίδρυσε τη διεθνή οργάνωση ActionAid στην Ελλάδα το 1998 της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος μέχρι προσφατα, πάντα σε εθελοντική βάση. Το 2015, στο πλαίσιο της Action Aid, ίδρυσε την AFI -Action Finance Initiative, τον πρώτο ελληνικό οργανισμό που παρέχει μικροδάνεια σε Έλληνες και Ελληνίδες που θέλουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας. Επιπλέον τα τελευταία δέκα χρόνια δραστηριοποιείται στο Παρίσι ως πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου που στόχος του είναι η προβολή της Ελλάδας μέσα από την πολιτιστική της κληρονομία όσο και την συγχρονή δημιουργία. Αυτό είναι για εκείνη η καλύτερη απάντηση στην αρνητική εικόνα που δημιουργεί η κρίση για την χώρα μας:

«Η Ελλάδα είναι πολλά άλλα πράγματα και πρώτα από όλα ο πολιτισμός της που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ομορφιά των τοπίων της, τη δύναμη των μύθων της, την διαχρονικότητα των συμβόλων της και την ποιότητα των γεύσεων και των προιόντων της. Αυτήν την εικόνα πρέπει να βάλουμε μπροστά και να δείξουμε στους ξένους. Σήμερα για παράδειγμα στο φεστιβάλ στον Μόλυβο είναι πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο που θα καταγράψουν τα μουσικά δρώμενα που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες εδώ. Έχουμε λοιπόν να δείξουμε κάτι θετικό, κάτι σπουδαίο, κάτι ωραίο και βέβαια κάτι που θέλουμε να μοιραστούμε! Πρέπει να προσφέρουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους την δική μας ματιά, την εικόνα της χώρας μας που εμείς επιλέγουμε να μοιραστούμε.

Εδώ και πολλά χρόνια τώρα που ζω στην Γαλλία, ασχολούμαι με το Ελληνικό πολιτιστικό κέντρο που έχει στόχο να δείξει την “άλλη Ελλάδα” και όσα πράγματα γίνονται στη χώρα μας μέσα από τη σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και βεβαίως να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο Μόλυβος λοιπόν συνδυάζει και τα δύο. Αυτό το ονειρεμένο χωριό, με το καταπληκτικό κάστρο στο οποίο καθρεπτίζονται αιώνες ιστορίας, ζωντανεύει ξανά μέσα από το Φεστιβάλ και με την θετική ενέργεια των πολιτών που έχουν κινητοποιηθεί μέσα από την δύναμη της μουσικής. Αυτό είναι το δυνατό χαρτί της Ελλάδας σήμερα».

Όπως υποστηρίζει η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος του νησιού είναι και η αγροτική παραγωγή που οφείλει να συνδυαστεί με εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ αλλά και οι δράσεις εναλλακτικού τουρισμού που ευνοούνται απο τη μορφολογία και το κλίμα του νησιού.

«Το Φεστιβάλ θα πάει ακόμη πιο μακριά αν συνδεθεί και με άλλες πρωτοβουλίες και με άλλα δρώμενα και Φεστιβάλ. Θα πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση, πόσο μάλλον όταν θέλουμε να μεγαλώσει η τουριστική σεζόν για την οποία δεν θα έπρεπε να μιλάμε καν. Θα έπρεπε στη χώρα μας να έρχονται οι επισκέπτες όλο τον χρόνο. Η Λέσβος μπορεί να αποτελέσει προορισμό για όλες τις εποχές, αλλά για να γίνει αυτό και να την επισκέπτονται θα πρέπει να προσφέρουμε στον επισκέπτη και κάτι άλλο εκτός από ήλιο και θάλασσα. Πρέπει να βρούμε άλλους τομείς που να τραβάμε τον επισκέπτη και το ενδιαφέρον του για τον τόπο μας. Τέτοιους τομείς έχουμε πολλούς, όπως για παράδειγμα στο νησί μου την Κρήτη έχουμε τα μονοπάτια τα οποία προσπαθούμε τώρα να αξιοποιήσουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη τουριστικό πλεονέκτημα. Στη Γαλλία, η πεζοπορία είναι το νούμερο ένα άθλημα. Πολλοί το επιλέγουν κάθε Κυριακή αλλά και για σπορ στις διακοπές τους.

Άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του νησιού σας είναι η ποιοτική αγροτική παραγωγή που έχετε. Οι συνέταιρισμοι γυναικών κάνουν εκπληκτική δουλειά στην ανάδειξη αυτών των προϊόντων. Είναι και αυτό πολύ σημαντικό. Ζωντανό παράδειγμα οι δημοσιογράφοι και οι καλλιτέχνες που έχουν έρθει για το Φεστιβάλ που δείχνουν τρομερό ενδιαφέρον για αυτά που τους προσφέρουμε να φάνε. Όταν επιλέγουν λοιπόν τα δικά μας προϊόντα είναι για αυτούς κάτι το μοναδικό και πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε την αγροτική παραγωγή μαζί με τον τουρισμό και μαζί με τον πολιτισμό. Αυτά τα τρία λοιπόν, ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και η Αγροτική Παραγωγή αν πάνε χέρι- χέρι είναι κατά την άποψή μου το μέλλον της χώρας μας.

Με «focus» στην ιδιωτική πρωτοβουλία

Στην ερώτηση αν πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία απαντά καταφατικά. «Βεβαίως και πιστεύω στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το ίδιο το Φεστιβάλ το αποδεικνύει, είναι αποτέλεσμα κινητοποίησης πολιτών. Το ίδιο ισχύει και για τους συνεταιρισμούς γυναικών για τους οποίους μιλήσαμε προηγουμένος. Ο ρόλος του κράτους εδώ είναι να υποστηρίζει με τα σωστά κίνητρα ενδυναμωμένους πολίτες ώστε να συμβάλουν στο ευρύτερο καλό της κοινωνίας και σίγουρα να μην δημιουργεί εμπόδια. Όλα αυτά απαιτούν πρώτα από όλα την σωστή παιδεία. Και για αυτό θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη αξία που έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Μολύβου, που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του Χειμώνα.