Search

2022: Επαναπροωθήσεις χωρίς αιδώ.

 

Την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου, μια βάρκα έφτασε στη Λέσβο. Αποβιβάστηκαν 25 άτομα, εκ των οποίων οι 17 παιδιά. Οι ίδιοι έστειλαν φωτογραφίες και τη θέση τους στο Aegean Boat Report κι αμέσως μετά κρύφτηκαν στο δάσος, φοβούμενοι ότι θα τους επαναπροωθήσουν. Το πρωί φτάνουν στο χωριό Τσόνια όπου και γίνονται αντιληπτοί από τους ντόπιους. Παράλληλα το Aegean Boat Report με mail προς όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις Αρχές, και στην οποία αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ημερομηνίες γέννησης των αφιχθέντων ζητά να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους για αίτηση Ασύλου. Αμέσως μετά νομικές οργανώσεις απέστειλαν σε όλα τα ΜΜΕ του νησιού φωτογραφίες από την άφιξη της βάρκας καθώς και τα ονόματα όλων των επιβατών ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να εγγυηθεί η πρόσβασή των 25 “σε οποιαδήποτε απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, αλλά και εγγραφή, αναγνώριση και διαδικασία ασύλου ώστε να αποφευχθεί πιθανή επαναπροώθηση τους στην Τουρκία”. Τα Πολιτικά ήρθαν σε επαφή με το Legal Centre Lesvos που είχε έρθει σε επαφή με τους 25 και αργότερα δημοσιεύσαν την είδηση για την έλευση μιας ακόμη λέμβου. Όμως τι έγινε μετά; Όπως φαίνεται μπορεί το 2022 τελικά να είναι η χρονιά που οι επαναπροωθήσεις θα μεταδίδονται live στην TV και δε θα καίγεται καρφί…

Νέα άφιξη βάρκας με 25 άτομα από το Αφγανιστάν στα Τσόνια

Τι συνέβη όμως με αυτούς τους ανθρώπους που έφτασαν στις ακτές της Λέσβου; 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του 20/20 Magazine και της Εφημερίδας των Συντακτών τα 25 άτομα δεν έφτασαν ποτέ στο ΚΥΤ της Λέσβου 

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/327510_apigagan-eklepsan-kai-epanaproothisan-25-afganoys-prosfyges

https://www.2020mag.gr/themata/3925-no-you-have-not-been-to-lesvos-eikones?fbclid=IwAR2bc9nYO1XfEaqbqdV0owrjtR6bpLqk59_5hAP1hZHJtde70a3cebwbGWA

 

“Το Aegean Boat Report βάσει των στοιχείων που του αποστέλλονται, διαβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όντως βρίσκονται στο νησί και απευθύνει δημόσια έκκληση προκειμένου κάποια από τις Αρχές ή τις Οργανώσεις Βοήθειας να πάει στο σημείο.

Φυσικά δεν πάει κανείς αφού είναι πλέον γνωστόν ότι εφόσον πάνε η Αστυνομία θα τους κατηγορήσει για λαθροδιακινητές. 17 παιδιά που έχουν κάνει το ταξίδι από το Ιράν στην Τουρκία και μετά στη Λέσβο ξεπαγιάζουν στο δάσος νηστικά. Τυλιγμένα σε πλαστικές σακούλες 17 παιδιά περιμένουν να ξημερώσει.

Λίγο μετά η Αστυνομία τους συλλαμβάνει. Κι εκεί χάνεται κάθε επαφή μαζί τους. Φυσικά εκείνη την ημέρα δεν καταγράφεται καμία άφιξη στο ΚΥΤ της Λέσβου.

Οι ντόπιοι αναφέρουν κινήσεις αυτοκινήτων χωρίς διακριτικά και μάλιστα σε βίντεο καταγράφεται και η πινακίδα ενός από αυτά.

Το ίδιο που αργότερα όπως λένε οι αφιχθέντες τους βρήκε. Οι κλασικοί πια σε κάθε τέτοια ιστορία τύποι με τις μπαλακλάβες τους φορτώνουν σε ένα βαν, τους παίρνουν όλα τα κινητά (πλην ενός που τους ξέφυγε), τα προσωπικά τους αντικείμενα. Το ίδιο βράδυ από το κινητό που δεν κατασχέθηκε το Aegean Boat Report λαμβάνει μήνυμα ότι βρίσκονται σε σωσίβια λέμβο στη μέση της θάλασσαςΔυστυχώς χωρίς σήμα εντοπισμού. Ειδοποιείται το τουρκικό λιμενικό.

Τους βρίσκει την επόμενη μέρα σε απόσταση 200 χλμ από τη Λέσβο κι είναι το ίδιο γκρουπ ανθρώπων, που το Ελληνικό Κράτος ξαναέριξε στη θάλασσα αλλά 200 χλμ πιο κάτω γιατί αν τους έριχναν κοντά στη Λέσβο οι άνεμοι θα τους ξαναγύρναγαν στο νησί. Μιλάμε για εκπληκτική επιχειρησιακή ικανότητα των Ελληνικών Αρχών. Ηταν σκάφη του Λιμενικού που τους μετέφεραν 200 χλμ μακριά λέγοντάς τους ότι θα τους πάνε στην Αθήνα. Κι όταν τελικά τους διέταξαν να μπουν στις λέμβους, φορώντας φυσικά στολές χωρίς διακριτικά και μπαλακλάβες οπλισμένοι σαν αστακοί,  σκέφτηκαν ότι θα ήταν πολύ ωραίο να πετάξουν το ένα μωρό από ψηλά το οποίο κατέληξε στη θάλασσα αλλά το ψάρεψαν εγκαίρως οι ενήλικοι. Ενα από τα κορίτσια σπρώχτηκε και έσπασε το πόδι του.

Αλλά μην ανησυχείτε η Κυβέρνηση και ο Νότης έλυσαν το μεταναστευτικό. Στέλνοντας 17 παιδιά πίσω στη θάλασσα μεσα στο καταχείμωνο.

Δεν ντρέπεστε λίγο;

Οχι, ε;”