Search

1300 ελαιοτριβεία στη χώρα στη «γκρίζα» περιοχή νομιμοφάνειας

Γράφει η Ασημένια Μήλιου

O Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Ευστράτιος Ζαφείρης επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μυτιλήνη και στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ενημέρωσε τους ελαιοτριβείς του νησιού για τη νέα ΚΥΑ αξιοποίησης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, τη νέα προσέγγιση στην αδειοδότησή τους και τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζαφείρης παραδέχτηκε ότι από τα 1700 ελαιοτριβεία που λειτουργούν στη χώρα, με τις υπάρχουσες διαδικασίες αδειοδότησης μόνο τα 400 ελαιοτριβεία έχουν λάβει επαρκή περιβαλλοντική αδειοδότηση. Τα υπόλοιπα λειτουργούν στη «γκρίζα» περιοχή νομιμοφάνειας και πάντα κατά ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό τον τρόπο «αδιαφανούς» αδειοδότησης των ελαιοτριβείων, με σημαντικότερα την ανανέωση της άδειας λειτουργίας και τη χρηματοδότηση τους από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

Όπως τόνισε ο κ. Ζαφείρης : «Προσεγγίσαμε το συγκεκριμένο πρόβλημα αδειοδότησης των ελαιοτριβείων σε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν με την έκδοση της ΚΥΑ 127402/2016,όπου προσπαθήσαμε να επιλύσουμε τα χρόνια προβλήματα διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Λόγω της πολυπλοκότητας εφαρμογή αλλά και του υψηλού κόστους δειγματοληψίας   του νέου συστήματος αδειοδότησης, η ανταπόκριση των ελαιοτριβείων στην συγκεκριμένη  ΚΥΑ ήταν μικρή, με αποτέλεσμα να κριθεί ουσιαστικά ανεφάρμοστη και κατά συνέπεια να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την αδειοδότηση των ελαιοτριβείων για την παραγωγική περίοδο 2017-2018».

 

Σε δεύτερη φάση, πραγματοποιήθηκε μιία σειρά επαφών με κλαδικούς εκπροσώπους ελαιοτριβείων και εξειδικευμένους επιστήμονες, όπου καταγράφηκαν μια σειρά από ουσιαστικές αλλαγές στην παραπάνω ΚΥΑ, ώστε αυτή να απλοποιηθεί και να γίνει αποδεκτή και εφαρμόσιμη από την πλειοψηφία των ελαιοτριβείων. Με την έκδοση της νέας τροποποιημένης ΚΥΑ, που αφορά στη διαχείριση αποβλήτων των ελαιοτριβείων, δίνεται η δυνατότητα και στα υπόλοιπα 1300 ελαιοτριβεία να αδειοδοτηθούν νομότυπα, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται εναρμόνιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου κλάδου, με τις αρχές καλής πρακτικής που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Με τη νέα ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα ελαιοτριβεία να λειτουργήσουν με ένα φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο και στα πρότυπα της αειφορικής γεωργίας, ελαχιστοποιώντας τη χρήση χημικών λιπασμάτων και είναι η πρώτη φορά που τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων παύουν να αντιμετωπίζονται ως «ρύπος» αλλά αξιοποιούνται ως «πόρος».

Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως, είναι η επωφελής χρησιμοποίηση των δεδομένων που προκύπτουν μετά την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ.

Λειτουργώντας πλέον με διαφανή και νόμιμο τρόπο, ο κλάδος των ελαιοτριβείων μπορεί στοχευμένα να αξιοποιήσει δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία που του προσφέρονται, έτσι ώστε να προσδώσει υψηλή προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν του (ελαιόλαδο) αλλά, ταυτόχρονα να παράγει και μια σειρά από υποπροϊόντα – παραπροϊόντα τα οποία θα του προσφέρουν μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σε αυτήν την αναπτυξιακή κατεύθυνση οι ελαιοτριβείς, μπορούν μέσα από τις δράσεις 4.2.1. και 4.2.2 του υπομέτρου 4.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό της μονάδας τους (αντικατάσταση και συμπλήρωση μηχανολογικού εξοπλισμού όπως είναι η επέκταση δυναμικότητας ενεργών και ανενεργών μονάδων) και στην  αγορά καινούργιων οχημάτων που συγκεκριμένα θεωρούνται απαραίτητα για την λειτουργία της επένδυσης προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή του προϊόντος. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς ελαιοπυρήνα και υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και διασποράς τους σε γεωργική γη.

Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης μέσω της δράσης «Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» προσφέρει στους ελαιοτριβείς την ευκαιρία σε επίπεδο Δήμου, Νομού ή Περιφέρειας, να δημιουργήσουν κεντρική μονάδα διαχείρισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και να παράγουν μια σειρά υποπροϊόντων (ελαιόλαδο, πολυφαινόλες, συμπληρώματα διατροφής, ζωοτροφές) τα οποία προσδίδουν έως και 400% προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερών και αέριων αποβλήτων και απορριμμάτων

τρίτων, ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο ύψος των 30.000.000€ και πρόκειται να δημοσιευτεί η πρόσκληση της στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Τέλος, με βάση τη νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στις καινούργιες αγορανομικές διατάξεις του ΔΙΕΠΠΥ (Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης), από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται όλος ο κλάδος παραγωγής ελαιολάδου (ελαιοπαραγωγοί-ελαιοτριβεία-τυποποίηση) και δίνεται η ευκαιρία στο τυποποιημένο επώνυμο ελληνικό ελαιόλαδο να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του έναντι του χύμα ελαιόλαδου, το οποίο διακινείται εντός της χώρας σε συνθήκες αμφιβόλου ποιότητας και υγιεινής ή εξάγεται στην Ιταλία με μηδενική προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν.