Search

Ψηφίζω, άρα… υπάρχω ;

Προσερχόμενοι στην Ευρω-κάλπη, χρήσιμο είναι να έχουμε κατά νου γιατί ψηφίζουμε, ή καλύτερα για ποιον ακριβώς (λόγο) ψηφίζουμε… Απαντήσεις δίνουν οι αριθμοί.

Χαμηλός ο ρυθμός ανάπτυξης στην οικονομία της Ευρωζώνης , σύμφωνα με την Wall Street Journal, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους πολλές χώρες έμειναν σε στασιμότητα ή οι οικονομίες τους συρρικνώθηκαν. Ωστόσο η ανάκαμψη στη Γερμανία είναι ισχυρή.
Το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,4%.
Γιατί αυτό:
Η γαλλική οικονομία είναι στάσιμη, η ιταλική συρρικνώνεται ελαφρά (-0,1%) και η ολλανδική υποχωρεί σημαντικά, κατά 1,4%. Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν η Κύπρος (-0,7%), η Πορτογαλία (-0,7%), η Φινλανδία ( -0,4%) και η Εσθονία (-1,2%).
Στο ίδιο διάστημα, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,8% ή σχεδόν 3% σε ετήσια βάση, που είναι η καλύτερη επίδοση της τελευταίας τριετίας.
Το ότι σε περιόδους κρίσης κάποιοι επωφελούνται είναι γνωστό σε όσους έχουν στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας. Το ποιος επωφελείται από την κρίση στην Ευρωζώνη το καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat.
Σε λίγες μέρες ανοίγουν οι Ευρωκάλπες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας «βομβαρδίζει» με τηλεοπτικά σποτ και καταχωρήσεις σε έντυπα, με τα οποία καλεί τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν. Γιατί ο φόβος των Βρυξελλών είναι η αποχή. Στόχος τους είναι να μας πείσουν ότι με τη συμμετοχή μας έχουμε (κι εμείς) λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Γιατί φοβούνται ότι αν η αποχή είναι μεγάλη, τότε δύσκολα θα μπορούν οι πολιτικοί να επικαλούνται τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να λαμβάνουν τις όποιες αποφάσεις εξυπηρετούν τα γερμανικά συμφέροντα.