Search

  Φ Ι Λ Ο Τ Ι Μ Ο !  του Θ.Σ.Μεσσηνέζη

Ναι φίλοι μου, διαβάζω, άκουω και σχολιάζω, αλλά ποτέ γεγονότα. Γεγονός, είναι κάτι που έγινε και δεν ξεγίνεται. Δεν αλλάζει ότι και να πούμε όσο και να το σχολιάσουμε, Το να σχολιάσεις όμως συμπεριφορές, αυτό αλλάζει. Ο σχολιασμός και η κριτική  όσο σκληρός ή σκληρή και αν είναι, εάν είναι τεκμηριωμένοι και δίκαιοι είναι ωφέλιμοι  . Μπορούν να  βελτιώσουν κακές συμπεριφορές ενώ συγχρόνως  ενημερώνουν  και πολλούς άλλους να αποφεύγουν να μιμούνται τέτοιες συμπεριφορές!

 

Μ’ αυτές τις σκέψεις ξεκινώ, όταν μου τύχει να σχολιάσω κάτι. Και χθες, μια είδηση που άκουσα, με συγκλόνισε και με σπρώχνει να γράψω κάτι  , γιατί ήταν για μια συμπεριφορά κάποιου ξένου που ήταν ξέχωρη στην ομορφιά της και τελείως άγνωστη στις μέρες μας και δει στη Πατρίδα μας.

Άκουσα ότι ο Πρωθυπουργός της μακρινής Αυστραλίας παραιτήθηκε  αυτοβούλως από το αξίωμά του!  Και ο λόγος ήταν η «ευθιξία» . Μάλιστα!  Κάποιος του χάρισε ένα μπουκάλι παλιό κρασί που κόστιζε 3000 δολάρια. Κι όταν τον ρώτησαν γιατί το δέχτηκε, αρνήθηκε ότι το είχε λάβει. Όταν όμως αργότερα αποδείχτηκε ότι το είχε δεχτεί , η ευθιξία του, δηλαδή το φιλότιμό του , τον έκανε να παραιτηθεί από τη θέση του! Μια πράξη υπέροχη, αλλά και πρωτόγνωρη για τα τρέχοντα ,τουλάχιστον Ελληνικά δεδομένα.

Εδώ σε μας, πάρα πολλοί επώνυμοι και πρωτοκλασάτοι  άρχοντές μας ,Αλλά και πάρα πολλοί πιο κάτω απ’ αυτούς, όχι μόνον τέτοιας τιποτένιας αξίας δωράκια δέχτηκαν ,αλλά χιλιάδες φορές μεγαλύτερα υπό μορφή δώρου ή μίζας προκειμένου να πουν ένα ναι ή να βάλουν μια καταφατική υπογραφή. Και όχι μόνον τα δέχτηκαν , αλλά τις περισσότερες φορές τα απαίτησαν όπως αποδείχτηκε περίτρανα σε διάφορες δικαστικές αποφάσεις. Και όμως κανένας από αυτούς δεν είχε την ευθιξία ή το φιλότιμο να κάνει αυτό που έκανε ο Αυστραλιανός Πρωθυπουργός! Ούτε και κανένας από αυτούς για τους οποίους υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις! Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις τι είναι μπροστά στις εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις που ακόμη δεν έχουν φθάσει προ της δικαστικής έδρας; «Ψίχουλα»! Στις μέρες μας , εδώ στη Χώρα μας, δεν ακούς σχεδόν τίποτα άλλο από δώρα, μίζες, κλοπές, αποκρύψεις καταλόγων φοροφυγάδων και καταχραστών Δημοσίου χρήματος και το κυριότερο από ανίκανους υπευθύνους, για να μη πω εθελοτυφλούντας υπευθύνους , που άφησαν τη Χώρα μας να φθάσει μέχρι αυτό το έσχατο σημείο φτώχιας και εξαθλίωσης.

Ακούσατε όμως κανέναν από όλους αυτούς τους λαμπρούς Έλληνες να παραιτηθεί λόγω «ευθιξίας ή από φιλότιμο; Κανένας!

Ακόμη και μερικοί , ελάχιστοι , που καταδικάστηκαν , μετά από ένα «προστιματάκι σταγόνα μπροστά στον ωκεανό  που  «τσέπωσαν» , βρίσκονται «έξω» και απολαμβάνουν στην υγειά ημών των «κορόιδων, τα όσα παράνομα απόκτησαν.

 

Τι γίνεται μωρέ παιδιά; Που στο διάολο πήγε το Ελληνικό φιλότιμο; Γιατί έχει εξαφανιστεί έτσι απ’ τη γενιά μας;.

Εμείς οι Έλληνες, οι πρόγονοί μας δηλαδή, οι Αρχαίοι πρόγονοί  μας ,ήσαν αυτοί που δίδαξαν στην Ευρώπη και σ’ όλον το κόσμο το πολιτισμό και τις ηθικές αρχές του. Αυτοί πρώτοι υπέδειξαν την αξία και την ένια του «φιλότιμου» και πρόσθεσαν αυτή τη λέξη στο λεξιλόγιό τους, λέξη που ούτε σε μετάφραση δε βρίσκεται σε άλλο λεξιλόγιο , άλλης χώρας! Την έχουμε κληρονομιά μόνον εμείς και μέχρι πρότινος περηφανευόμασταν γι’ αυτήν! Μπορούμε όμως ακόμη να είμαστε περήφανοι,  τώρα που με τη συμπεριφορά μας και κυρίως με τη συμπεριφορά τόσων προβεβλημένων  συμπολιτών μας έχουμε καταντήσει, για να μη πω ρεζίλι των σκυλιών αλλά των Λαών και μάλιστα μετά από το μάθημα που μας δίνει ο μακρινός μας αυτός Αυστραλός ; Όχι ! φίλοι μου. Λυπάμαι και ντρέπομαι που κάνω αυτά τα σχόλια εις βάρος μας μια και εγώ,  όπως κι εσείς είμαστε Έλληνες . Αλλά η πραγματικότητα δεν διακρίνει   Εθνότητες αλλά μόνον ανθρώπους και ως λογικοί άνθρωποι, πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτός ο τίτλος του «ρεζίλι» δεν μας ταιριάζει και ότι πρέπει όλοι να φροντίσουμε να τον αποτινάξουμε από πάνω μας. Και η ευκαιρία είναι μπροστά και κοντά μας. Ας φροντίσουμε να αλλάξουμε μυαλά και ας δούμε τι είναι αυτό που μας φταιει ή που μας έφταιξε για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε και ας ξαναφέρουμε το «φιλότιμο» στη ζωή μας, απομακρύνοντας από κοντά μας όσους δεν διέθεταν, δεν διαθέτουν ή δεν δείχνουν να διαθέτουν και μελλοντικά , αυτό το τόσο ουσιώδες πλεονέκτημα που πρέπει να ΄έχει κάθε πραγματικός «Άνδρας» και μάλιστα κάθε Έλληνας, ιδίως όταν κατέχει ή θέλει να κατέχει μια  οιανδήποτε δημόσια θέση  Οι Αρχαίοι πρόγονοί μας κάτι τέτοιους τους «εξοστράκιζαν» Εμείς γιατί τους ακολουθούμε  τους πιστεύουμε ,και τους εμπιστευόμαστε ;Χάσαμε τη λογική μας;

Αθήνα.-17/04/2014