Search

Τι Σωκράτης, τι Καλλικράτης…

Αν είναι κάτι για το οποίο είναι υπερήφανος τούτος δω ο ταλαιπωρημένος λαός είναι το παρελθόν του. Όσο πιο μακριά ταξιδεύουμε σ’ αυτό, τόσο περισσότερο απενοχοποιούνται πρόσωπα και πράγματα. Ακόμα κι εκεί όμως ψαχνόμαστε. Πώς να μην κριτικάρουμε τις ενίοτε πολιτικές επινοήσεις του μέγα Θεοδωράκη και τα “ελληνικά” της Μούσχουρη σήμερα, όταν ακόμα αναρωτιόμαστε αν ή σημαντικότερη ποιήτρια παγκοσμίως ever Σαπφώ ήταν λεσβία ή αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν στυγνός κατακτητής τότε; Αλλά αυτό είναι ένα ελληνικό διαχρονικό γνώρισμα, τι να κάνουμε; Ουδείς τέλειος. Στο κάτω κάτω, δική μας είναι η γιαγιά, ότι θέλουμε την κάνουμε, αναφορά θα δώσουμε; Σωστό;ps312818_m

Ο λαός μας έχει τόσο βαθιές ρίζες υπερηφάνειας στην αρχαιότητα όσο κανένας άλλος λαός στον κόσμο τούτο. Πολλοί ακούμπησαν, μπας και πάρουν λίγη από τη δόξα μας. Πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τις δύσκολες συγκυρίες που υπέστημεν από άλλους βαρβάρους, με το να μας ληστέψουν και να αποκτήσουν μέρος του αμύθητου θησαυρό μας, τον οποίο μπορούσαν να μετακινήσουν. Ακόμα και αυτά που δεν κουνιόταν, τα ξήλωσαν, σαν κοινοί, αδέξιοι κλέφτες. Για να πάρουν λίγη από τη λάμψη μας, για να λένε ότι έχουν κι αυτοί κάτι, για να τα δείχνουν και να κορδώνονται. Ότι και να κάνουν όμως, με τίποτα δε μπορούν να πάρουν από δω το άρωμα, το χρώμα, την αύρα αυτήν την Ελληνική!!!

93352-pegasus_LARGE_t_2475_afroditi-new_type90019Έχετε πάει κυρία μου στο Λούβρο; Σπουδαίο, εντυπωσιακό μουσείο. Ωραία και η Τζοκόντα. Αλλά τι να πει κανείς μπροστά στην Αφροδίτη της Μήλου και στη Νίκη της Σαμοθράκης; Οι Γάλλοι τα ‘χουν σε περίοπτη θέση πάντως. Ξέρουν τι κάνουν.. Αλήθεια, τι θα ήταν το Βρετανικό Μουσείο χωρίς τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Μια επίσκεψη θα σας πείσει. Τίποτα. Μάλλον όχι τίποτα, ένα ωραίο πάρκο αναψυχής θα ήταν. Ξέρουν οι Εγγλέζοι από τέτοια… Αμ το μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο; Αγγέλα μου, κούκλα μου, το έχεις επισκεφτεί; Θαύμασες τον επιβλητικό Βωμό στην είσοδο; Μπα, μάλλον στην Τιτανομαχία σε κόβω ότι στάθηκες. Σ’ αρέσουν εσένα τα έργα της ελληνιστικής γλυπτικής, το ‘χεις αποδείξει… Εκεί που θα ‘σκασες το πλατύ λάγνο χαμόγελό σου θα ‘ταν σίγουρα όταν είδες την Αθηνά να τραβά από τα μαλλιά τον Αλκυόνεο. Έτσι νόμιζες ότι θα ‘κανες κι εσύ με το Γιώργο. Σαν μια νέα Θεά Αθηνά. Την πάτησες. Ο Γιώργος δεν έχει μαλλιά. Άσε που βιάστηκες να χαρείς. Λίγο πιο πέρα αν κοιτούσες, ο ελληνάρας Θεός Δίας σκοτώνει 3 γίγαντες ταυτόχρονα.

Καλοί μου φίλοι, απόγονοι του Σωκράτη, του Ισοκράτη, του Ιπποκράτη, του Ιφικράτη και προσφάτως… του Καλλικράτη. Ας σταθούμε στο ύψος μας. Ας μη χαρίζουμε έτσι εύκολα το μισθό μας όταν βλέπουμε μπροστά μας τον πρωθυπουργό. Θα μας τον πάρει ούτως ή άλλως. Ας μην αγχωνόμαστε όταν ανεβαίνουν τα σπρεντς. Μήπως τόσο καιρό που ήταν χαμηλά το ξέραμε και χαιρόμασταν; Ας μην παίζουμε άλλο το παιχνίδι των ξένων κερδοσκόπων. Αμάν πια. Τι ‘ναι αυτό το πράγμα; Έλα Παναγία μου..

Άντε γεια!!!