Search

Το πιο σφοδρό χτύπημα στη Συρία εξαπέλυσε η δυτική συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας

Το πιο σφοδρό χτύπημα που έχουν πραγματοποιήσει δυτικές δυνάμεις στη Συρία, στη διάρκεια του επταετούς εμφυλίου, διεξήγαγαν στις 04:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) του Σαββάτου οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία. Σε μια συντονισμένη επιχείρηση, υπό την κεντρική καθοδήγηση των ΗΠΑ, η δυτική συμμαχία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στα περίχωρα της Δαμασκού και κοντά στην πόλη Χομς.

 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο και στρατιωτικές βάσεις στη Δαμασκό χτυπήθηκαν σε μια επίθεση των δυνάμεων ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βρετανικές δυνάμεις έπληξαν ένα «στρατιωτικό συγκρότημα» κοντά στη Χομς στη δυτική Συρία ως αντίποινα στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

«Εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow ενάντια σε στρατιωτικό σύμπλεγμα, 24 χιλιόμετρα δυτικά της Χομς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την τιμωρία του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ για φερόμενες επιθέσεις σε πολίτες με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.

Δήλωσε ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

“Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος”, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

In this photo released by the Syrian official news agency SANA, shows the damage of the Syrian Scientific Research Center which was attacked by U.S., British and French military strikes to punish President Bashar Assad for suspected chemical attack against civilians, in Barzeh, near Damascus, Syria, Saturday, April 14, 2018. A Syrian military statement said in all, 110 missiles were fired by the U.S., Britain and France and that most of them were shot down or derailed. Russia’s military said Syrian air defense units downed 71 out of 103 cruise missiles launched by the U.S. and its allies. (SANA via AP)

Εν τω μεταξύ παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο διευρυμένης πολεμικής κλιμάκωσης έχει προκαλέσει η πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν από κοινού ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία τα ξημερώματα στη Συρία. Οπως αναμενόταν, τα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί έκαναν τον δικό τους απολογισμό της επιχείρησης, με τη Δύση να υποστηρίζει ότι πέτυχε τον στόχο της, που ήταν μια αυστηρή προειδοποίηση προς το καθεστώς Ασαντ και τις Μόσχα και Δαμασκό να καταδικάζουν τις επιδρομές, κάνοντας, παράλληλα, λόγο, σε πανηγυρικούς τόνους, για αναχαίτιση των περισσότερων εκ των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν.

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση, την οποία ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο κήρυξαν την εκστρατεία λήξασα, υποστηρίζοντας ότι πέτυχε τον στόχο της που περιοριζόταν, σύμφωνα με τους ίδιους, στο να πλήξει το χημικό οπλοστάσιο του Ασαντ.

Ρωσία, Ασαντ και Ιράν

Η Μόσχα στην πρώτη αντίδρασή της, έκανε λόγο για αναχαίτιση 71 εξ αυτών από τη συριακή αεράμυνα, ενώ σε μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε την επίθεση, μιλώντας για «πράξη επιθετική που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία». Το ΥΠΕΞ της χώρας, δια της εκπροσώπου του, εκτίμησε ότι οι επιδρομές θα επιδράσουν αρνητικά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κάνοντας λόγο για «ισχυρό μήνυμα στους εξτρεμιστές και τους ενόπλους ότι πράττουν σωστά».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έκανε λόγο για αβάσιμα επιχειρήματα της Δύσης για να δικαιολογήσουν την επίθεσή τους στη Συρία, ενώ σχολίασε ότι οι πράξεις των δυτικών χωρών είναι «απαράδεκτες και παράνομες».

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Ασαντ, εξέφρασε τη θέση ότι τα χτυπήματα κατά της χώρας ενισχύουν την αποφασιστικότητά του να εξουδετερώσει τους εχθρούς του.

Την ίδια ώρα, κατά της επιχείρησης τάχθηκε και η Τεχεράνη, με τον πρόεδρο Ροχανί, να προειδοποιεί ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πυραυλική επίθεση, μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση μεγαλύτερης καταστροφής στην Μέση Ανατολή. Τέλος, το Ιράκ ζήτησε από τους Αραβες ηγέτες να «ξεκαθαρίσουν τη θέση τους».

 

Από την πλευρά τους, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία επέμειναν ότι πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πλήγμα εναντίον των ρωσικών και ιρανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία, ενώ, συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, έκανε λόγο για «μεμονωμένο πλήγμα».

Αργότερα, μέσω Τwitter, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η αποστολή εξετελέσθη, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «τέλεια εκτελεσμένη» και ευχαριστώντας τους συμμάχους των ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία.

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, χαρακτήρισε την επίθεση «σωστή και νόμιμη», ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η χρήση τέτοιων όπλων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αγκελα Μέρκελ, που έκανε λόγο για απαραίτητη και κατάλληλη ενέργεια, ενώ από τη γαλλική πλευρά τονίστηκε ότι ο αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης πέτυχε, αφήνοντας, ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για επανάληψή της, αν το καθεστώς Ασαντ «ξεπεράσει και πάλι, κόκκινες γραμμές».

Τουρκία

Οσόν αφορά την Τουρκία, η οποία τις τελευταίες ημέρες προσπαθούσε να διατηρήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, η Αγκυρα, μέσω του ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε «αρμόζουσα» την πυραυλική επίθεση και δήλωσε ότι ο Ασαντ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. Πάντως, η βάση του Ιντσιρλίκ δεν χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε θετικά τα αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά συριακών στόχων, τονίζοντας ότι η επιχείρηση βομβαρδισμού έστειλε ένα μήνυμα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

     Πηγή: Το Ποντίκι, Καθημερινή