Search

Τα σωματεία συνταξιούχων της Λέσβου διαμαρτύρονται για το λουκέτο σε ιαματικές πηγές

“Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί μας…. λένε οι συνταξιούχοι που διαμαρτύρονται για το ενδεχόμενο κλείσιμο των Ιαματικών πηγές Πολιχνίτου, μια από τις θερμότερες πηγές της Ευρώπης που απειλούνται με οριστικό «λουκέτο» από τον ΕΟΤ  καθώς δεν διαθέτουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.

“Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα προβλήματα στο νησί μας με την πλήρη υποβάθμισή του σε όλους τους τομείς, ειδικά στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διαμαρτυρίες επί διαμαρτυριών και κανένας από τους κυβερνητικούς παράγοντες να μην συγκινείτε, αφήνοντας εργαζόμενους και συνταξιούχους στην ουσία χωρίς καμιά κάλυψη. Στην αγροτική οικονομία που πάει από το κακό στο χειρότερο, η φετινή παραγωγή όπως λέγεται, έχει σχεδόν καταστραφεί από το δάκο, λόγω ανικανότητας να κάνουν τους ψεκασμούς έγκαιρα. Στο κλάδο της κτηνοτροφίας, όπου το γάλα οι έμποροι το αγοράζουν 0,70 λεπτά το λίτρο, ενώ την ίδια ώρα τα γαλακτοκομικά προϊόντα πουλιούνται πανάκριβα !! Αλλά και ο περιβόητος τουρισμός, που τόσα πολλά λέγονται σε συσκέψεις, συναντήσεις κ.λπ. έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τώρα μας ήλθε και κάτι αναπάντεχο, που συμπληρώνει «το πάζλ» της πολυδιαφημιζόμενης «ανάπτυξης», τα ιαματικά λουτρά στα οποία εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πήγαιναν κάθε χρόνο και έκαναν τα μπάνια τους και ανακουφίζονταν από διάφορες παθήσεις απειλούνται με κλείσιμο και αυτό γιατί δεν είχανε λέει άδεια λειτουργίας. Τόσα χρόνια θέλουμε να ξέρουμε πως λειτουργούσαν; Αν δεν είχαν άδεια τόσα χρόνια, γιατί δεν φρόντιζαν οι αρμόδιοι να βγάλουν;

Έτσι στερούνται οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι τα μπάνια τους που βέβαια προπληρώνονταν από τις κρατήσεις τους.

Είναι γνωστό ότι οι λουτροθεραπείες άρχιζαν την περίοδο φθινόπωρο- άνοιξη και το νησί, πέρα από τους ντόπιους, δεχότανε και επισκέπτες από άλλα μέρη της Ελλάδας, γιατί οι ιαματικές πηγές του νησιού μας θεωρούνται από τις πιο θεραπευτικές της Ευρώπης. Όλος αυτός ο κόσμος που ερχόταν μετά την καλοκαιρινή σεζόν και διεύρυνε την τουριστική

περίοδο, άφηνε αρκετά χρήματα σε μια σειρά επαγγέλματα, τονώνοντας την οικονομία του τόπου.

Τι έκαναν οι φορείς του τόπου μπροστά σε αυτό το γεγονός, ειδικά οι φορείς του τουρισμού; ΤΙΠΟΤΑ. Αυτή είναι η ανάπτυξη που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μέσω του Πρωθυπουργού στο πρόσφατο Συνέδριο (φιέστα) που έκανε το Μάη στη Μυτιλήνη.

Μας ανησυχεί αρκετά το γεγονός και αναρωτιόμαστε, μήπως τα ιαματικά λουτρά του τόπου μας μπαίνουν σε τροχιά ξεπουλήματος, όπως και τόσα και τόσα άλλα;

Οι πηγές αυτές λειτουργούσαν και αποτελούσαν πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πηγή πλούτου για την οικονομία μας. Ενώ θα έπρεπε να ανακαινιστούν οι υποδομές τους, να εκσυγχρονιστούν για να λειτουργήσουν καλύτερα, απειλούνται με λουκέτο. Αλλά ας μην στεναχωριόμαστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έδωσε το ισοδύναμο, ένα μέτρο κοροϊδία.

Ανοίξτε αμέσως τα ιαματικά λουτρά, εκατοντάδες άνθρωποι Λέσβιοι και ξένοι περιμένουν να τα επισκεφτούν και μάλιστα όλο το χρόνο. Οι ιαματικές πηγές του νησιού μας δεν αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση. Αφήστε και κάτι όρθιο, μην τα ισοπεδώνετε όλα!!”

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Πολιτικών υπάρχει ακόμη χρόνος να σωθούν τα λουτρά αν «με ηρεμία και σοβαρότητα εργαστούμε όλοι μαζί προκειμένου να υπερπηδηθούν τα τελευταία εμπόδια που προέκυψαν».

Τα  Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου, Σύμφωνα με τον ενοικιαστή και διαχειριστική των Ιαματικών Πηγών Λισβορίου-Πολιχνίτου, Αντώνη Τσελεμπιδάκη, η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται μετά από μία σειρά παραλείψεων και καθυστερήσεων των δημοτικών αρχών τα τελευταία δέκα χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ.Μάρκος Δανάς

«Ο αρχικός νόμος ψηφίστηκε το 2006, είναι ο λεγόμενος νόμος Πετραλιά όπου μέσα σε αυτόν περιγράφονται, ανάμεσα σε πολλά άλλα, δύο κύριες δράσεις που πρέπει να γίνουν στα ιαματικά: Η πρώτη είναι η αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών και η δεύτερη είναι η έκδοση-χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας ΕΣΛ που ουσιαστικά είναι η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων» λέει  κ. Δανάς

«Από το 2006 λοιπόν που βγήκε αυτός νόμος δυστυχώς εξαιτίας διαφόρων στρεβλώσεων του ελληνικού Δημοσίου φτάσαμε να ξεκινήσει η δουλειά για τις αναγνωρίσεις στο τέλος του 2015 με την κατάθεση φακέλων στο Υπουργείο Τουρισμού. Ως σήμερα έχουν κατατεθεί 124 φάκελοι από τους οποίους έχουν τελειώσει οι 54 οι οποίοι και πρέπει να περιέχουν: μια υδρογεωλογική μελέτη, μια υγειονομική μελέτη, δύο φυσικοχημικές αναλύσεις, δύο μικροβιολογικές αναλύσεις, ραδιολογική ανάλυση τοπογραφικό και ιδιοκτησιακό. Τώρα όσον αφορά στην υπόθεση των πηγών του Πολιχνίτου ο Δήμος ενδιαφέρθηκε σοβαρά. Με τη σύμβουλο του Δημάρχου, Γεωργία Παπανικολάου το φτάσαμε πολύ κοντά αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα δεν υπερπηδούνται εύκολα και δεν αφορούν ούτε το Υπ.Τουρισμού, ούτε τον Σύνδεσμο. Από τις 4 πηγές της Λέσβου οι δύο ανήκουν στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Λέσβου η οποία από όσα ξέρω βρίσκεται σε λύση εκκαθάριση, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων. Το Υπουργείο άνοιξε τις πόρτες του, όμως η υπόθεση πρέπει να ξεκολλήσει από την αναπτυξιακή ώστε να πάρουν οι πηγές το ΕΣΛ.

Το ειδικό σήμα λειτουργίας χρειάζεται για να δοθεί 13 δικαιολογητικά, ένα εκ των οποίων είναι η αναγνώριση του φυσικού πόρου. Αν δεν υπάρχει αυτή, δεν μπορείς να πάρεις το ειδικό σήμα. Γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση τώρα; Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες από το 2006 που ψηφίστηκε ο νόμος και την αδράνεια που ακολούθησε καθώς αν αφήσεις τα πράγματα να κακοφορμίσουν δημιουργούν παραπάνω ζητήματα. Θεωρώ ότι με ηρεμία και σοβαρότητα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί προκειμένου να υπερπηδηθούν τα τελευταία εμπόδια που προέκυψαν, όπως άλλωστε κάναμε τα προηγούμενα χρόνια για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα και δυσκολίες που προέκυπταν συνεχώς μέχρι σήμερα. Το 90% της δουλειάς έχει γίνει. Με την συνεργασία Δήμου Λέσβου, ΣΔΙΠΕ και Υπουργείου Τουρισμού φτάσαμε σε κάποιο καλό σημείο, και σίγουρα έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».

Όπως ισχυρίζεται ο Αντώνης Τσελεμπιδάκης «στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει πιστέψει σε αυτό το νησί, στην δύναμη του Ιαματικού Τουρισμού. Όλα αυτά τα χρόνια τα Λουτρά λειτουργούν με προσωρινές άδειες λειτουργίας που κάθε χρόνο ανανέωνε το υπουργείο, πληρώνοντας οι ενοικιαστές ή οι διαχειριστές των Ιαματικών Λουτρών περίπου 500€ για να την αποκτήσουν. Οι «οδηγίες» όμως ήταν σαφέστατες, ΔΕΝ θα ξανά δοθεί προσωρινή άδεια το 2018 και ο Δήμος Λέσβου πρέπει να τελειώσει τα προ-απαιτούμενα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης του φυσικού πόρου και να αναγνωριστεί πλέον σαν «Ιαματική Πηγή Πολιχνίτου, Λισβορίου κ.λπ.», μια διαδικασία που έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τους τότε Καποδιστριακούς Δήμους. Σχετικά με τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου: Θα πούνε κάποιοι καλοθελητές: «Μα η εκκαθάριση της Ε.Θ.Υ.ΠΛ. Α.Ε. (εταιρεία που ανήκαν και διαχειριζόταν τα Λουτρά Πολιχνίτου) δεν τελείωσε, πως θα μπορούσε ο Δήμος Λέσβου να ολοκληρώσει τα προ-απαιτούμενα;».