Search

Τα χόρτα του χειμώνα και τα οφέλη από την κατανάλωση τους

Από την Ταξιαρχούλα Λαδά
Χειμώνας, η καλύτερη εποχή για να συλλέξουμε άγρια χόρτα από την ελληνική φύση, που αποτελούν μία από τις πιο ολοκληρωμένες και υγιεινές διατροφικές επιλογές λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Είναι πλούσια σε βιταμίνες CKE, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο, μάλιστα το καθένα από αυτά ενδείκνυται και για συγκεκριμένες παθήσεις, γενικότερα όμως η κατανάλωση τους συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα και προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, κάντε μία βόλτα στη φύση, όχι μόνο για να αναζωογονηθείτε αλλά και για να συλλέξετε αυτούς τους μικρούς επίγειους θησαυρούς που θα απογειώσουν τον ουρανίσκο σας αλλά παράλληλα θα φροντίσουν και την υγεία σας. 
Πικροράδικο
Περιζήτητο για τις διαιτητικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες, το συναντάμε σε ξηρά εδάφη, πολλές φορές μέχρι και στις άκρες των δρόμων. Συλλέγεται από τον Οκτώβρη έως και τον Μάιο. Τα φύλλα του ραδικιού, ακόμη και η ρίζα του, αποτελούν καθαρτικά του αίματος ενώ ο χυμός του, γνωστός ως ραδικόζουμο, δρα ως αντιπυρετικό.
Αγριόπρασο
Φυτρώνει από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο σε υγράκαι δροσερά μέρη, σε αμπελώνες αλλά και σε άκρες γκρεμών. Αποτελεί πλούσια πηγή μεταλλικών αλάτων, σιδήρου και βιταμινών, με τα έλαια του να συμβάλλουν στη σωστή γαστρική λειτουργία.
Λάπαθο
Η ξινή αλλά ευχάριστη γεύση του ενθουσίαζε τους αρχαίους έλληνες, τόσο πολύ που στην ορεινή Ήπειρο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ολόκληρο οικισμό με το όνομα «Λαπαθούς»! Συλλέγεται τους χειμερινούς μήνες σε λιβάδια, πεδινές και ορεινές περιοχές. Το λάπαθο όχι μόνο αποτελεί εξαιρετικό χόρτο για σαλάτα ή για σούπες, χρησιμοποιείται και από τη βοτανική ιατρική για δερματοπάθειες και ως εμμηναγωγό.
Αγγόγλωσσος
Ο αγγόγλωσσος συλλέγεται από το Δεκέμβρη έως το Μάρτιο, άλλο ένα χόρτο που οι αρχαίοι έλληνες αγαπούσαν ιδιαίτερα, μάλιστα σε απόσπασμα του Διοσκουρίδη αναφέρεται ότι τα φύλλα του αρωματίζουν το στόμα! Υπάρχουν συνολικά επτά είδη αγγόγλωσσου, είναι αγκαθώδεις με ασημοπράσινα φύλλα και το συλλέγουμε σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Ταξιαρχούλα Λαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος