Search

Στη Ρουμανία ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος και ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος

Τη Ρουμανία  επισκέφθηκε το προηγούμενο διάστημα ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης  κ.  Ιάκωβος συνοδευόμενος από τον πρώην Δήμαρχο Λέσβου Δ. Βουνάτσο, τον Διάκονο  Μαυρουδή  και τον Υπομηχανικό της Περιφέρειας Β. Λαμπρινίδη, προσκεκλημένοι   από τον Αρχιεπίσκοπο  Τόμιδος (αρχαίας ελληνικής Πόλεως, σήμερον γνωστής ως Κωνστάνζας),  καθηγητή Πανεπιστημίου και τέως πρύτανη κ.   Θεοδόσιο,  για να παραστούν, μεταξύ άλλων,  στις πανηγυρικές  εκδηλώσεις των δύο εθνικών εορτασμών, της εορτής προς τιμήν  του Αγίου Απόστολου Ανδρέου στις 30 Νεομβρίου και της εθνικής επετείου της δημιουργίας  του σύγχρονου  Ρουμανικού κράτους το 1818,  δια συνενώσεως των διάφορων Πριγκιπάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Τόμιδος έχει  επισκεφθεί  στο παρελθόν τέσσερις φορές τη Λέσβο, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Μυτιλήνης συνοδευόμενος από πολυμελή χορωδία  της Αρχιεπισκοπής του, ονόματι «Αρμονία» η οποία θεωρείται  μια εκ των καλύτερων  παγκοσμίως. Προ εξαμήνου μάλιστα απέσπασε την πρώτη διάκριση  σε διακρατικό διαγωνισμό εκκλησιαστικών χορωδιών, που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ  στον οποίο  και πρώτευσε. Η χορωδία είχε δώσει συναυλία στο Αναγνωστήριο Αγιάσου  και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με εξαιρετική επιτυχία, πέραν της συμμετοχής της  σε διάφορες εκκλησιαστικές τελετές. Μάλιστα με τον Αρχιεπίσκοπο Τόμιδος, επισκέφθηκαν  τον τότε Δήμαρχο Λέσβου κ.  Δημήτρη Βουνάτσο  στο παλαιό δημαρχείο  και παρουσίασαν μέρος του ρεπερτορίου τους.

Ο Μητροπολίτης κ.  Ιάκωβος και ο τέως Δήμαρχος κ. Βουνάτσος  επισκέφθηκαν  τον Πατριάρχη της Ρουμανίας  κ. Δανιήλ συνοδευόμενοι  από τον συμπατριώτη μας εκπαιδευτικό  Στρατή Κουτσκουδή. Μεταξύ  άλλων σημαντικών, αποφασίστηκε το Τουριστικό Γραφείο του Πατριαρχείου να εντάξει το νησί μας στους βασικούς θρησκευτικούς προορισμούς του, και με  αεροπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου  και με πούλμαν  μέσω Καβάλας και από εκεί ακτοπλοϊκά, αρχής γενομένης  από τη  φετινή τουριστική περίοδο.

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Ρουμανίας εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί προσκυνηματικά τη Λέσβο, την οποία είχε  επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν, ως Μητροπολίτης Μολδαβίας, προσκεκλημένος από τον Μητροπολίτη  Μυτιλήνης Ιάκωβο  και είχε εντυπωσιαστεί από την εκκλησιαστική ιστορία, τον πολιτισμό και τις φυσικές καλλονές του τόπου μας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν  το αμιγώς ελληνικό χωριό Izboarele (Πηγές)  του οποίου  οι απαρχές  της δημιουργίας του ανάγονται  περί το 1820, προσκεκλημένοι  της Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας, πρόεδρος της οποίας είναι η εκπαιδευτικός Σύλβια Δασκάλου. Εκεί  ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης  προέστη Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου συνοδευόμενος από τον Ιερομόναχο π. Νικόλαο Πιτσιώτη και τον Αρχιμανδρίτη Ματθαίο Ψωμά εκ Λέσβου, ενώ παρακολούθησε  τις διοργανωθείσες προς τιμήν του πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.  Ιάκωβος και ο Αρχιεπίσκοπος Τόμιδος κ. Θεοδόσιος επισκέφθηκαν  την πόλη Tserna Voda (πρόκειται περί της αρχαίας ελληνικής αποικίας  Αξιουπόλεως), όπου παρέστησαν σε διάφορες πανηγυρικές εκδηλώσεις τόσο της εθνικής εορτής προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, εορτάζοντος ως γνωστόν την 30η Νοεμβρίου, όσον και της εθνικής επετείου δημιουργίας ενιαίου Ρουμανικού Κράτους.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την εκκλησιαστική Ακαδημία της πόλεως Τούλτσεα (πρόκειται για την αρχαία  ελληνική πόλη Αίγισος) στην οποία υπάρχουν επίσης μεγάλη  ελληνική κοινότητα, όπου τους υποδέχθηκε  ο επιχώριος επίσκοπος  Βησσαρίων, και παρακολούθησαν εκδηλώσεις των φοιτητών της εν λόγω σχολής αφιερωμένες στις προαναφερθείσες δύο εθνικές ρουμανικές επετείους.

Στην Ιερά Μονή του Σπηλαίου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, κείμενη πλησίον των ερειπίων  της αρχαίας ελληνικής πόλεως Kalatis, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, υπαιθρίως, προεξάρχοντος τιμητικώς του κ.  Ιακώβου  στην οποία συμμετείχαν  αντιπροσωπείες  Ιεραρχών από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία  της Σερβίας, Ρωσίας και Βουλγαρίας, και την οποία  παρακολούθησε μεγάλο πλήθος πιστών, άνω των 10.000 ατόμων, εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών.

Να αναφέρουμε ότι κατά τον κύκλο  της μεγάλης αυτής περιοδείας του Μητροπολίτη  κ. Ιάκωβο και της συνοδείας του, ο Δήμαρχος της πόλης Μουφατλάρ, Valentin Sahiou, παρέθεσε εορταστικό  γεύμα σε ελληνικής ομογενειακής ευρύχωρο κέντρο,  και εξέφρασε την επιθυμία του να αδελφοποιηθεί  ο Δήμος του με τον Δήμο Λέσβου, αίτημα το οποίο είχε απευθύνει και στο παρελθόν,  λίγο πριν τη λήξη της θητείας του Δημήτρη Βουνάτσου.

 

Ο κ. Βουνάτσος περιόδευσε  και την πόλη Braila και ξεναγήθηκε σε ορισμένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ελληνικά καθιδρύματα. Και από κει στην πόλη Δραγατσάνι  ταξιδεύοντας 450 περίπου χιλιόμετρα  από την Κωστάντζα, όπου και προσκύνησαν  το επιβλητικό μνημείο- τύμβο των πεσόντων  στην περιώνυμη  ηρωική μάχη του Δραγατσανίου, που έλαβε χώρα  στις 19 Ιουνίου 1821, μεταξύ του πολυπληθέστερου  Τουρκικού στρατού  και του Ελληνικού στρατού του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ο οποίος αποτελείτο ουσιαστικά  από 500 περίπου σπουδαστές, τον γνωστό Ιερό Λόχο, μια εκ των μεγαλυτέρων μαχών  της Ελληνικής Επανάστασης.

Το  μνημείο αυτό  φέρει την ακόλουθη  γλυπτή επιγραφή με χρυσά  γράμματα στην ελληνική γλώσσα- και επίσης στην Ρουμανική:  «ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟΝ ΤΟΥΤΟ ΑΝΕΓΕΡΘΕΝ  ΤΟ 1885 ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ  ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΑΜΕΝΩΝ ΕΝΤΑΥΘΑ ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ  ΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ  ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 1975».

Στην άλλη πλευρά, αναγράφεται, επίσης γλυπτά, το ακόλουθο επίγραμμα: « ΔΙΑΒΑΤΑ ΑΓΓΕΛΟΝ  ΟΤΙ ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΑΜΕΝΟΙ».

Υπάρχουν δε ακόμα δύο μικρότερες επιγραφές στη βάση του μνημείου τούτου. Η πρώτη, στη  Ρουμανική γλώσσα  δηλώνει  ότι η  Ρουμάνικη κυβέρνηση το ανεκήρυξε  προστατευόμενο  μνημείο  Ιστορικής- Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη δεύτερη , στην αγγλική,  ότι ανακαινίστηκε  από την Τράπεζα Πειραιώς  εγκατεστημένη  στην Ρουμανία,  στα2015. Περιβάλλεται,  τέλος,  με αναπεπταμένες  διαρκώς στους ιστούς τους, από τις σημαίες της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρουμανίας.