Search

Επίσκεψη Τσίπρα εν μέσω εντάσεων που φέρνει η υπερπληθής Μόρια

Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην πλατεία για 4η ημέρα με τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν κάνει κατάληψη του χώρου με σκηνές γεγονός που οξύνει τα πνεύματα στην τοπική κοινωνία. Ο φόβος των επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα για ακυρώσεις την καλοκαιρινή σεζόν που πλησιάζει μεγαλώνει, καθώς η εικόνα μεγεθύνεται από τα τοπικά Μέσα και ταξιδεύει απ άκρη σε άκρη. Την ίδια στιγμή η αντι-ισλαμική προπαγάνδα από παραδημοσιογραφικά site ανθεί βάζοντας λάδι στην ήδη αναμμένη φωτιά εν όψει και του εορτασμού του Ταξιάρχη. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και η σημερινή κατάσταση στην πλατεία φανερώνει ότι δεν μπορείς να το κρύβεις διαρκώς κάτω από το χαλί. Η υπερπληθής Μόρια θα δημιουργεί διαρκώς εντάσεις καθώς οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες και οι άνθρωποι θα επαναστατούν και θα διαμαρτύρονται γι αυτό.

Η ένταση ανέβηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην πλατεία αφού έγινε γνωστός ο θάνατος του Αφγανού που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό. Πηγές του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, δηλώνουν ωστόσο ότι ο 40χρονος που  έφθασε πριν από 20 μέρες με τη σύζυγο του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφού διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Από σήμερα βρίσκονται στο νησί άνθρωποι του Πρωθυπουργού που ελέγχουν την ασφάλεια της επικείμενης επίσκεψης του για το 14ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο βορείου Αιγαίου, ο οποίος και αναμένεται να πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία την Πέμπτη 3 Μαΐου. Στη συνεδριακή διαδικασία αναμένεται να πάρουν μέρος πολλοί υπουργοί ενώ σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, θεματικές συνεδριάσεις θα γίνουν και στις πρωτεύουσες των άλλων δύο νομών της περιφέρειας με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων. Στη Λέσβο σχεδιάζεται να παραβρεθούν μεταξύ άλλων οι υπουργοί εσωτερικών, υγείας, μεταναστευτικής πολιτικής, υποδομών, ναυτιλίας, αγροτικής ανάπτυξης, πολιτισμού και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης.

Τη λήψη άμεσων μέτρων «προκειμένου να λάβει τέλος η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς και να γίνει επιτέλους πράξη η ουσιαστική αποσυμφόρηση της Λέσβου» ζητά με επιστολή τους στους Δημήτρη Βίτσα Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Νίκο Τόσκα που κοινοποιείται στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Στην επιστολή του αυτή, ο κ. Γαληνός αναφέρει ότι «εδώ και τέσσερις ημέρες βιώνουμε μια εντελώς απαράδεκτη κατάσταση με την κατάληψη της κεντρικής πλατείας της πόλης της Μυτιλήνης από αιτούντες άσυλο μετανάστες.  Είναι ανήκουστο, σημειώνει ο Δήμαρχος, μια ολόκληρη πόλη να βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρείας, το κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας του νησιού υπό κατάληψη και η αστυνομία να μην τολμά να επέμβει για  να αποκαταστήσει την τάξη».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Λέσβου «η προκλητική αυτή αδράνεια, μεταθέτει όλο το βάρος στο Δήμο, ο οποίος είναι ο μοναδικός φορέας που βρίσκεται εξ αρχής στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μας κάνει να διερωτόμαστε εάν τελικά οι νόμοι του κράτους έχουν πραγματική ισχύ και αν ναι γιατί οι αρμόδιοι για την εφαρμογή τους φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους και να πράξουν τα αυτονόητα;»

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Γαληνός τονίζει πως «σε λίγες μέρες θα βρεθεί στη Λέσβο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για να μιλήσει στους νησιώτες για ανάπτυξη, για νέες επενδύσεις και για έργα πνοής. Πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο τη στιγμή που η ασφάλεια και η τήρηση των νόμων, έννοιες αυτονόητες για άλλες κοινωνίες, δεν ισχύουν στη Λέσβο; Σε ένα τέτοιο κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και πως μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις».

Και καταλήγει ο κ. Γαληνός «αυτή τη στιγμή στη Λέσβο βρίσκονται περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο σε μια πόλη 27.000 κατοίκων και το νησί μας βρίσκεται για ακόμα μια φορά όμηρος. Η Λέσβος δεν μπορεί να αντέξει άλλο. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι ως Δήμος Λέσβου, σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα,  θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών μας και την κοινωνική συνοχή.».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ Άλλοι 244 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο το τελευταίο πενταήμερο από τη Δευτέρα 16 Απριλίου μέχρι και σήμερα Παρασκευή το πρωί. Το ίδιο διάστημα στη Χίο πέρασαν 60 άτομα ενώ οι ροές προς τη Σάμο ήταν μηδενικές.
Από την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 2006 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 1184 πέρασαν στη Λέσβο, 435 στη Χίο και 387 στη Σάμο,