Πρώτος από τους πρώτους ο γιατρός Γιώργος Μαυρογένης: Βραβεία και …μπλουζ για το νεαρό επιστήμονα

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Την Ελλάδα εκπροσώπησε σε διεθνή διαγωνισμό ενδοσκοπήσεων ο Λέσβιος γιατρός Γιώργος Μαυρογένης –γαστρεντερολόγος παρουσιάζοντας μια νέα επαναστατική μέθοδο θεραπείας για την οποία βραβεύτηκε από τον Todd Barron έναν από τους σπουδαιότερους Αμερικάνους ενδοσκόπους .

Συγκεκριμένα ο κος Μαυρογένης παρουσίασε μία καινοτόμο επέμβαση στον Παγκόσμιο διαγωνισμό ενδοσκοπήσεων (World Cup of Endoscopy), εκπροσωπώντας την Ελλάδα ανάμεσα σε 9 υποψηφιότητες από Αμερική, Ιαπωνία, Κίνα, Αυστραλία και άλλες χώρες. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό στα πλαίσια του αμερικανικού συνεδρίου γαστρεντερολογίας με περισσότερους από 16.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

Η επέμβαση που παρουσιάστηκε αφορούσε ασθενή από την Μυτιλήνη με απόφραξη εντέρου η οποία και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με μία πειραματική επέμβαση που έλαβε χώρα στο Mediterraneo (ενδοσκοπική κολοπηξία/κολοστομία). Χαρακτηριστικό της παρουσίασης, ήταν ότι τόσο οι κριτές της επιτροπής όσο και οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να φορέσουν αντιπροσωπευτικές φορεσιές από τα κράτη τους. Έτσι ο κος Μαυρογένης επέλεξε την ντόπια Μυτιληνιά στολή με ιστορία 100 ετών που του εμπιστεύτηκε ο συντηρητής και λάτρης των παραδοσιακών φορεσιών κος Αργύρης Χατζημαλλής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι ή πρώτη φορά που ελληνική ομάδα συμμετέχει σε αυτόν τον διαγωνισμό και ή δεύτερη προσωπική συμμετοχή του ίδιου του Λέσβιου επιστήμονα -καθώς το 2012 είχε εκπροσωπήσει τη Γαλλία με επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο με τον τότε μέντορα του, Dr Coumaros.

Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε και η τελετή απονομής βραβείου από το Αμερικανικό Περιοδικό ενδοσκοπήσεων ως top reviewer (κορυφαίος κριτής) εργασιών για το 2016-2017, από έναν από τους σπουδαιότερους Αμερικάνους ενδοσκόπους τον κ.Todd Barron. Το αμερικανικό σύστημα όχι μόνο βαθμολογεί τις εργασίες που δέχεται αλλά και τους κριτές των εργασιών, προκειμένου να ενθαρρύνει την αντικειμενική και υψηλής ποιότητας αξιολόγηση των εργασιών που δημοσιεύονται. Μετά την βράβευση, η διεύθυνση του περιοδικού ανέθεσε στον νεαρό γιατρό για χρονική διάρκεια ενός έτους την εκπαίδευση 9 γιατρών απ’ όλο τον κόσμο στην αξιολόγηση ερευνητικών εργασιών που υποβάλλονται στο περιοδικό (mentorship program).

Και βραβεία ..και μπλουζ !!!

To ‘πιπεράτο’ όμως στιγμιότυπο του ταξιδιού ήταν μία μουσική βραδιά στο ιστορικό blues club του Σικάγο Buddy Guy’s Legends. Ως λάτρης της blues μουσικής και ερασιτέχνης κιθαρίστας ο Γιώργος Μαυρογένης την παραμονή της παρουσίασής του το επισκέφτηκε. Kάποια στιγμή μάλιστα ζήτησαν από το κοινό εθελοντή κιθαρίστα να ανέβει στην σκηνή και διστακτικά σήκωσε το χέρι του. Ο ίδιος μας είπε χαρακτηριστικά : «Τα πρώτα 5 λεπτά δεν καταλάβαινα πιο τραγούδι θα παίζαμε και με αμηχανία ζήτησα να κατέβω από την σκηνή. Η τραγουδίστρια απογοητευμένη ενημέρωσε το κοινό ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει χωρίς κιθαρίστα. Λίγο αργότερα, όμως ‘έπιασα’ τον τόνο του τραγουδιού και για τις επόμενες 2 ώρες έπαιζα μαζί με τοπικούς θρύλους της blues σκηνής του Σικάγο non stop blues. To αστείο της βραδιάς είναι ότι ανάμεσα στους θαμώνες ήταν και γνωστοί ιατροί από Αγγλία, Ελλάδα και Αμερική οι οποίοι με αναγνώρισαν από το πρόγραμμα του συνεδρίου και αιφνιδιάστηκαν με την παρουσία μου στην μουσική σκηνή του Σικάγο…»!

Προηγουμενο αρθρο

«Ρωγμές» στο ιστορικό κέντρο-Έκκληση για την αποφυγή ατυχημάτων από τους κατοίκους

Επομενο αρθρο

«Απέναντι του Βουνού»: Ο Μόλυβος επιμένει στον πολιτισμό-Έκθεση Χ.Μπότσογλου