Search

365 μέρες τον χρόνο αγγειοχειρουργική κάλυψη στη Λέσβο: Το όραμα ενός γιατρού “μεταγγίζει” την ελπίδα στα νησιά

 

Τα τελευταία δύο χρόνια, αθόρυβα αλλά με εντατική εργασία και αφοσίωση, ο αγγειοχειρούργος Άγγελος Μεγαλόπουλος, διευθυντής του ΕΣΥ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, έχει καταφέρει υλοποιώντας ένα προσωπικό του όραμα να κάνει καλύτερη τη ζωή των νεφροπαθών του νησιού και να δίνει λύσεις στα προβλήματα των ατόμων με αγγειακές παθήσεις. Με μία επίσκεψη ανά δίμηνο στο Βοστάνειο, που διαρκεί μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάζονται και χειρουργούνται περιστατικά ενώ κρίνεται η μεταφορά άλλων βαρύτερων στο Νοσοκομείο Παπανικολάου που πρωτοπορεί στην ενδοαγγειακή/κλασσική αγγειοχειρουργική, ο γιατρός έχει καταφέρει να χτίσει μία γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο νοσοκομείων αλλά και μία σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς του νησιού.

“Ο Νομός Λέσβου δεν διαθέτει αγγειοχειρουργό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μια αξιοσημείωτη ομάδα ασθενών είτε σε αριθμό είτε σε βαρύτητα της νόσου, υποχρεωτικά μετακινείται σε νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα υγείας. Αυτή η μετακίνηση σημαίνει ταλαιπωρία, αβεβαιότητα επιβάρυνση οικονομική του ήδη φορτωμένου προγράμματος που έχουν τα τριτοβάθμια νοσοκομεία του κέντρου» είπε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Μεγαλόπουλος κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση μίας νέα πρότασης με την οποία φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες των νεφροπαθών του νησιού στο 100%.

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις ασθενών που υποχρεούνται να μετακινηθούν είναι νεφροπαθείς που χρειάζονται αγγειακή προσπέλαση (fistulae) για αιμοκάθαρση από την οποία εξαρτάται η ζωή τους, ασθενείς με ανευρύσματα που αν σπάσουν θα πεθάνουν ακαριαία, ασθενείς με νόσο των καρωτίδων που κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο και ασθενείς με διαβήτη που έχουν περιφερική αγγειοπάθεια, που κινδυνεύουν να χάσουν το πόδι τους και ασθενείς με κιρσούς που κινδυνεύουν από θρομβώσεις.

Μέχρι σήμερα πάνω από 56 χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν μέσα σε αυτό το πρόγραμμα εντός και εκτός λεσβιακού εδάφους. “Ο Μυτιληνιός εξετάζεται και αν κριθεί αυτό δυνατό χειρουργείται στο νησί, δεν μετακινείται,  δεν κουράζεται, δεν ξοδεύεται”.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τη Λήμνο όπου εδώ και 12 χρόνια ο αγγειοχειρουργός, διεκπεραιώνει τα αγγειοχειρουργικά περιστατικά που προκύπτουν, εξετάζοντας κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής του που πραγματοποιείται ανά τρίμηνο, 80 ασθενείς, ενώ χειρουργεί πέντε περιστατικά.

Όσοι έτυχε να γνωρίζουν από παλιά τον κ. Μεγαλόπουλο που υπηρέτησε στο νησί ως αγροτικός ιατρός της Λ.Θερμής πριν από μερικές δεκαετίες αλλά και όσοι σήμερα τον συναναστρέφονται  ξέρουν καλά την αγάπη του για το νησί που τον έκανε να πιστέψει σε αυτό το όραμα και να προσπαθήσει για την υλοποίηση του. Στο πλευρό του οι άνθρωποι του Βοστανείου, καθώς το πρόγραμμα “τρέχει” τα δύο τελευταία χρόνια  “με τη στήριξη όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου, με την εξαιρετική συμπαράσταση από τον χειρουργικό τομέα και το προσωπικό του χειρουργείου”.

Στο «Βοστάνειο» κάθε δύο μήνες λειτουργεί για μία εβδομάδα τακτικό εξωτερικό αγγειοχειρουργικό ιατρείο Δευτέρα  – Τετάρτη – Παρασκευή, και χειρουργεί Τρίτη και Πέμπτη ασθενείς μέσης εγχειρητικής βαρύτητας όπως κιρσούς, Fistulae, περιφερικά Bypass. Όμως αυτό δεν φτάνει για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών…

Πρόταση για κάλυψη 365 μέρες το χρόνο.

“Εφόσον το νοσοκομείο Παπανικολάου, ενισχυθεί με δύο ακόμη ειδικούς αγγειοχειρουργούς που θα προσληφθούν αποκλειστικά  για την εξυπηρέτηση αυτού του προγράμματος θα υπάρχει κάλυψη 365 ημέρες το χρόνο, για όλα τα επείγοντα αγγειοχειρουργικά περιστατικά του νομού Λέσβου”.Επιπρόσθετα, θα μπορεί ο αγγειοχειρουργός του Παπανικολάου να πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ανά μήνα αντί διμήνου όπως συμβαίνει τώρα» είπε ο κύριος Μεγαλόπουλος που ανέλυσε την πρότασή του και τα οφέλη της στη διοίκηση του Νοσοκομείου και την άμεσα εμπλεκόμενη μονάδα, καθώς και στον Σύλλογο Εργαζομένων και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Γιατί είναι όμως απαραίτητη η διακομιδή και γιατί δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μόνιμη θέση αγγειοχειρουργού κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των νεφροπαθών του νησιού;

“Ένας  αγγειοχειρουργός  σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο όπως το Βοστάνειο , ακόμη και εξοπλισμένο  με Μ.Ε.Θ. και «ετοιμοπόλεμο», δεν μπορεί να καλύψει όλη την γκάμα ακόμη και της κλασσικής αγγειοχειρουργικής, δηλαδή  όλες τις ανοικτές επεμβάσεις”, εξηγεί ο κύριος Μεγαλόπουλος. “Για παράδειγμα για να χειρουργήσει ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής προγραμματισμένα, χρειάζεται πλην του ιδίου και άλλους  τρεις βοηθούς εκ των οποίων ο ένας να έχει εμπειρία. Αυτή η δυνατότητα στο Βοστάνειο δεν υπάρχει . Επιπλέον δεν υπάρχει αιμοδυναμικό εργαστήριο όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ενδοαυλικές επεμβάσεις. Σήμερα,  το 80% των επεμβάσεων για ανευρύσματα κοιλιακής αορτής ή για στενώσεις καρωτίδων γίνονται ενδοαυλικά δηλαδή με stent και μπαλόνι, εφαρμόζεται δηλαδή η ενδοαγγειακή χειρουργική που αντικαθιστά την κλασσική αγγειοχειρουργική , σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% “.