Search

ΠΙΚΠΑ: “Η αλληλεγγύη δεν έχει εθνικότητα”

Το ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, ένα διεθνές σύμβολο αλληλεγγύης που από την αρχή της λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει 30.000 ανθρώπους ευάλωτων ομάδων ανεξαρτήτως εθνικότητας, με ανακοίνωσή του απαντά στα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν το πλαίσιο της λειτουργίας του. Παράλληλα οι άνθρωποι του εκφράζουν την ελπίδα τους πως το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Β. Αιγαίου στο οποίο παραχωρήθηκε αιφνιδίως από το Υπουργείο Εργασίας, θα ανταποκριθεί στις  “στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και στον άμεσο αντίκτυπό τους στη ζωή του νησιού”.

“Το ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης λειτουργεί από το 2012 έως σήμερα ως ένας ανοιχτός χώρος φιλοξενίας προσφύγων και υποστήριξης ευάλωτων ομάδων προσφύγων και ντόπιων, καθώς και ως ένας χώρος δημιουργικής συνάντησης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, το ΠΙΚΠΑ λειτουργεί ως δομή στήριξης και υποδοχής σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Εντός της δομής λαμβάνουν χώρα ποικίλες δραστηριότητες εκπαιδευτικού και πολιτισμικού χαρακτήρα, ενώ λειτουργούν υποδομές ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, το ΠΙΚΠΑ έχει φιλοξενήσει τριάντα χιλιάδες ανθρώπους ανήκοντες είτε σε ευάλωτες ομάδες είτε σε ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το γεγονός ότι το ΠΙΚΠΑ αναδείχτηκε σε διεθνές σύμβολο αλληλεγγύης και υποστηρίζεται από ένα διευρυμένο δίκτυο ανθρώπων, οργανώσεων και θεσμών αποτελεί απόδειξη της συνεισφοράς του τόσο σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, όσο και σε επίπεδο ανάδειξης της Λέσβου ως νησί της Αλληλεγγύης. Πέρα από το προσωπικό της Αλληλεγγύης Λέσβου ΑΜΚΕ., στο ΠΙΚΠΑ συνεισφέρει πολύτιμη βοήθεια και ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών από τη Λέσβο, την υπόλοιπη Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, τοπικών συλλόγων και διεθνούς εμβέλειας οργανώσεων.

Η παραχώρηση της διαχείρισης του χώρου του ΠΙΚΠΑ από το Υπουργείο Εργασίας στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΚΚΠΠΒΑ) έγινε γνωστή σε μας από δημοσιεύματα στον Τύπο. Ομοίως, από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε για τις προθέσεις του ΚΚΠΠΒΑ να χρησιμοποιήσει το χώρο ως κατασκήνωση.

Μέσα από την πρακτική μας όλα αυτά τα χρόνια δείξαμε ότι η ευαλωτότητα και η αλληλεγγύη δεν έχουν εθνικότητα. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς του ΚΚΠΠΒΑ στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και στον άμεσο αντίκτυπό τους στη ζωή του νησιού, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο πρωτίστως την ίδια τους τη ζωή, αλλά και την κοινωνική αξιοπρέπεια”.