Search

Οι “Όρνιθες” του Αριστοφάνη συναντούν την Commedia Dell’ Arte στο Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης

Φωτογραφίες: Ηλίας Μάρκου -Kontakt Creative Studio

 

Στο Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης, σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λέσβου, θ’ ανοίξουν για πρώτη φορά τα φτερά τους οι “Όρνιθες” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Σταθόπουλου. Για πρώτη φορά δύο τόσο συγγενικά είδη, η αρχαία κωμωδία και η commedia dell’arte θα συναντηθούν στην παράσταση που εγκαινιάζει τις φετινές θερινές εκδηλώσεών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της πόλης της Μυτιλήνης. Tο νέο εγχείρημα του Παναγιώτη Σταθόπουλου, ιδρυτή της ομάδας Commedia Dell Arte της Μυτιλήνης, φέρνει στη σκηνή έναν θίασο αποτελούμενο από 14 ηθοποιούς και 10 χορευτές που θα πετάξει για πρώτη φορά “προς την ελευθερία,την ειρήνη και προς την αναζήτηση νέων μορφών συνύπαρξης” δίνοντας ένα ξεχωριστό και επίκαιρο μήνυμα.

” Οι”Όρνιθες” είναι μια κωμωδία ”φυγής”,λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Παναγιώτης Σταθόπουλος, εμψυχωτής της ομάδας της Commedia dell ‘arte που έχει δώσει πλήθος παραστάσεων στο νησί. “Μπορεί το ελευθεριακό όραμα της νεφελλοκοκυγίας (κατοικία των κούκων στα σύννεφα, την πόλη δηλαδή των πουλιών)  να αποτυγχάνει και να μεταλλάσσεται σε κατασταλτική δομή εξουσίας με αρχηγό τον Πεισθέταιρο, όμως η κωμωδία ”Ορνιθες” είναι γραμμένη απ τον Αριστοφάνη σαν ύμνος στο πέταγμα και την αναζήτηση προς την ελευθερία, την ειρήνη και προς νέες μορφές συνύπαρξης”.

Οι ηθοποιοί της παράστασης συναντιούνται ήδη από τον Οκτώβρη για τη διδασκαλία ενώ μαζί με το χορό κάνουν πρόβες από τον Ιανουάριο. Μάλιστα οι απαιτήσεις είναι τόσο υψηλές που όπως λέει ο εμψυχωτής του θιάσου χρειάζονται “αθλητικές επιδόσεις” από τους ηθοποιούς. “Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για το πως θα συμβιώσουν αυτά τα δύο είδη σε μια σκηνή με τόσα πολλά άτομα. Είναι τεράστιος φόρτος για τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που έχουν κι άλλες δουλειές. Θα ήθελα να επισημάνω τον ζήλο και την προσπάθεια που κατέβαλλαν τα παιδιά της ομάδας για να ανταποκριθούν σε ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό για ερασιτέχνες ηθοποιούς έργο και να ευχαριστήσω τη θεατρική ομάδα των ”Αστέγων” για την φιλοξενία των προβών μας, την εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου που μας στήριξε σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα και που προσπαθεί να αναδείξει- μετατρέψει τους αρχαιολογικούς χώρους σε ζωντανούς τόπους παραγωγής πολιτιστικού έργου καθώς όλους τους φίλους και τις φίλες που στάθηκαν κοντά στην ομάδα”.

Κάτω από τα τρομερά κοστούμια της Λένας Τριανταφύλλου και της Γιούλας Κουτσουμπού, τις εμπνευσμένες μάσκες της Φερενίκης Τσαμπαρλή, όλα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά και από τα σωσίβια των προσφύγων, και μέσα από τις χορογραφίες της Βίκυς Καραγιάννη οι αριστοφανικές Όρνιθες συναντούν την τεχνική αυτοσχεδιασμού της λαϊκής ιταλικής κωμωδίας με τον οποία έχουν πολλές συγγένειες:

H Commedia χρωστάει πολλά στην αρχαία κωμωδία ενώ οι ομοιότητες που παρουσιάζουν τα δύο αυτά είδη είναι αρκετές ώστε να μπορούν να συνομιλήσουν επί σκηνής. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι στη σκηνή θα συναντηθούν “oι παππούδες” που στην περίπτωση αυτή είναι οι χαρακτήρες του Αριστοφάνη με τα “εγγόνια” τους που είναι χαρακτήρες της Commedia den arte.  Η λαϊκότητα, οι μάσκες, η ελευθεροστομία, η πολιτική σάτιρα, ήταν τα στοιχεία που κληροδοτήθηκαν στην commedia del’ arte από την αρχαία ελληνική κωμωδία μέσα από μια διαδρομή που ξεκινά απ την δωρική φάρσα, τους αρχαιοελληνικούς μίμους, περνά στους βυζαντινούς μίμους και συνεχίζει στην ετρουσκική φάρσα, τις ρωμαϊκές αττελάνες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται απ την τέχνη των σαλτιμπάγκων, ακροβατών, αφηγητών και περιπλανώμενων θεατρίνων, φτάνοντας έως τις πρώτες συγκροτημένες ομάδες ηθοποιών της Commedia Del Arte στα μέσα του 15ου αιώνα”.

Κοινά χαρακτηριστικά και ομοιότητες έχουν όμως και οι χαρακτήρες της ιταλικής κωμωδία με τους τύπους της αρχαίας κωμωδίας όπως εξηγεί ο Παναγιώτης: “Χαρακτηριστικοί τύποι που εκπροσωπούσαν επαγγέλματα και προπάντων ανθρώπινα ελαττώματα όπως ο τσιγκούνης, ο κομπογιαννίτης γιατρός, ο ψευτοπαλικαράς, ο γέρο εραστής, ο σχολαστικός δάσκαλος, ο φανφαρόνος στρατηγός κ.α, κοντά τους οι υπηρέτες-κατεργάρηδες, λαίμαργοι και θρασύδειλοι αλλά και πιστοί στο συμφέρον του αφέντη τους και το δικό τους”

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Ιουλίου, Σάββατο 7 Ιουλίου και την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 και ώρα 21.00 Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, κατόπιν παραλαβής των σχετικών αποκομμάτων από τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Σαπφούς 22, 81 131, Μυτιλήνη. Η παραλαβή των αποκομμάτων θα γίνει από την Τετάρτη, 4 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2018, ώρες 9.00-14.00.

Λίγα λόγια την ομάδα της Commedia Dell Arte

Η ομάδα Commedia Dell’ Arte Μυτιλήνης ιδρύεται στη Λέσβο τον Οκτώβριο του 2013, από τον ηθοποιό Παναγιώτη Σταθόπουλο.
Το Νοέμβριο του 2013 ιδρύεται στο Πλωμάρι η Ομάδα Commedia Dell’ Arte Πλωμαρίου.

Το έτος 2014 παρουσιάζει:
-«Αποκριάτικο Variette» με ζωντανή ορχήστρα, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.
-«Αποκριάτικα Δρώμενα» στους δρόμους του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης.
-Σεμινάριο υποκριτικής και κατασκευής μασκών με τον δάσκαλο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Camilo Bentacor στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και το ΠολύκεντροΠλωμαρίου.
-«Το φάντασμα της εξουσίας» παράσταση τον Ιούνιο στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.
-«Οι επιχειρήσεις του Ντοττόρε» περιπατητική παράσταση στο χωριό Κουρνέλα Πλωμαρίου.

Το έτος 2015 πραγματοποιείται τρίμηνο σεμινάριο υποκριτικής στη Μυτιλήνη ενώ μέλη της ομάδας από την Μυτιλήνη και το Πλωμάρι συμμετέχουν στον θίασο Commedia Dell’ Arte Alla Improvizata της Αθήνας παίζοντας σε παραστάσεις στο Πολιτιστικό χώρο Ελευσίνας, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στον Πολυχώρο Baumstrasse.

Το 2016 συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στο Δημοτικό Θέατρο και το εργαστήριο υποκριτικής παρουσιάζει την κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ «Ράφτης κυριών» στο Θεατράκι των Αστέγων. Παράλληλα, πραγματοποιείται εξάμηνο εργαστήριο υποκριτικής στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου με την επονομασία «Θεατρική Ομάδα Πλωμαρίου».

Το 2017, παρουσιάζει αποκριάτικα δρώμενα στον πεζόδρομο της Ερμού, εμφανιζόμαστε στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και ανεβάζει τον Ιούνιο στο «Τσαρσί Χαμάμ» την παράσταση «Του Πανταλόνε ο γάμος» υπό την αιγίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου. Επίσης, πραγματοποιείται οκτάμηνο σεμινάριο υποκριτικής στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου δουλεύοντας το έργο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο.