Search

Μαριάν Πινέλλης: “Με φαντάζεσαι να κάνω τουλουμοτύρι στον Καναδά;”

 

Οκτώ ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που βρέθηκε στον αγαπημένο της Γαβαθά, γενέθλιο τόπο του πατέρα της. Εκεί, που για πρώτη φορά ως παιδί, θα γεύονταν τις γεύσεις του Αιγαίου, γεύσεις που σημάδεψαν την πορεία της στη μαγειρική και που τις φέρνουν πάντοτε στον νου τις μνήμες της Ελλάδας και του δικού της χωριού. Η Μαριάν Πινέλλης –σεφ στον μακρινό Καναδά, δεν ξεχνάει ποτέ τον τόπο καταγωγής της και βέβαια ούτε όλες εκείνες τις συνταγές που η γιαγιά της της μετέφερε, με όλη την λεπτομέρεια της παράδοσης που κάνει τη διαφορά.

Συναντήσαμε την Μάριαν μια μέρα πριν αποχωρήσει για τον μακρινό Καναδά και θυμηθήκαμε μαζί τις γεύσεις της Λέσβου που της θυμίζουν το καλοκαίρι.

«Μαγειρεύω από παιδί. Νομίζω ότι από την ηλικία των εννέα χρόνων ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Με θυμάμαι πάντα στην κουζίνα με τη γιαγιά να ανακατεύω υλικά και να μου λέει όλα της τα μυστικά. Για μένα ήταν ένας χώρος μαγείας και βέβαια μετρούσε πάντα το αποτέλεσμα ! Βέβαια ακόμη και στη σύγχρονη κοινωνία μας και όταν μετέπειτα από τις σπουδές μου διεκδίκησα την θέση που άξιζα,διέκρινα μια στάση από τους άνδρες σεφ που με έκανε να γίνω πολύ σκληρή για να κατορθώσω να φτάσω εκεί που ήθελα»

Η Μαριάν σήμερα εργάζεται σε ένα από τα πιο σικ ιταλικά εστιατόρια του Καναδά. Η εμπειρία της σε μπιστρό και τοπ εστιατόρια σύγχρονων γεύσεων είναι μεγάλη αν και η ίδια είναι νεαρή σε ηλικία.Όμως η αγάπη της για τη μαγειρική την έκανε αμέσως να ξεκινήσει από πολύ ψηλά , και να ξεχωρίσει μόλις τελείωσε τις σπουδές της .Οι γνώσεις της πάνω στην ιταλική κουζίνα ξεφεύγουν κατά πολύ από αυτά που έχουμε συνηθίσει να γευόμαστε εδώ στην Ευρώπη αλλά από την άλλη θεωρεί ότι οι γεύσεις δεν πρέπει να μιξάρονται ,να μπερδεύονται και να αλλάζουν την γαστρονομική ιστορία ενός προϊόντος στο όνομα της σύγχρονης κουζίνας .

«Αν με ρωτήσετε ποιες γεύσεις μου θυμίζουν Ελλάδα, θα σας πω πολύ απλά για αυτή των αχινών ,ή οι πεταλίδες που τις τρως ωμές καθώς κολυμπάς και ψαχουλεύεις στα βράχια κι όλα τα θαλασσινά που μυρίζουν ιώδιο.

Ένα άλλο αγαπημένο μου πιάτο είναι τα κουκιά, βρασμένα μέσα σε πήλινο σκεύος ,τα οποία μόνο με λίγη ρίγανη και λάδι αποτελούν από μόνα τους εκλεπτυσμένη γεύση»

Η Μάριαν θέλει να βρει ένα τρόπο προκειμένου να μεταφέρει όλα αυτά τα μικρά μαγικά συστατικά, όπως τη ρίγανη, τον γλυκάνισο και τα διάφορα βότανα που βρίσκουμε σε αφθονία στη λεσβιακή ύπαιθρο με σκοπό να τα εντάξει μέσα στις δικές της συνταγές στον Καναδά.

Η ίδια πιστεύει ότι έχουμε απίστευτα υλικά τα οποία από μόνα τους μπορούν να γίνουν η καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο. Από την άλλη πλευρά και έχοντας η ίδια δοκιμάσει στο φετινό της ταξίδι την must γεύση από το τουλουμοτύρι της Άντισσας, μας δίνει να καταλάβουμε ότι κάθε γεύση είναι σημαντική στον τόπο από τον οποίο προέρχεται .

«Με φαντάζεστε να κάνω τουλουμοτύρι στον Καναδά;»,μας λέει η ίδια χιουμοριστικά . «Το πολύ-πολύ να έρθει η αστυνομία και η διεύθυνση υγείας να με συλλάβει … Αυτό το λέω για να σας δώσω να καταλάβετε ότι κάθε προϊόν είναι η προέκταση του τόπου του κλίματος ,των ανθρώπων και της παράδοσης.Κι εσείς εδώ δεν έχετε να ζηλέψετε κανέναν γιατί διαθέτετε τα καλύτερα προϊόντα.Τα πιο νόστιμα λαχανικά και φρούτα !»

Η Μαριάν λατρεύει τόσο τον τόπο,όσο και τις γεύσεις του .Το προηγούμενο βράδυ που ήταν στο σπίτι τους στο Γαβαθά ,μαγείρεψε για τους δικούς της ραβιόλι με γέμιση κόκκινη κολοκύθα …

Στην ερώτησή μου αν προτιμάει συχνά τέτοιες «μπελαλίδικες συνταγές» ,όπως λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι –που δεν έχουμε ποτέ χρόνο για δύσκολα πιάτα -,μας λέει «μου αρέσει να μαγειρεύω με φρέσκα υλικά της ημέρας .Στο ψυγείο μου αν έρθετε σπίτι δεν θα βρείτε τίποτα.Θεωρώ πολύ σημαντικό οτιδήποτε μαγειρεύετε να το διαλέγετε την ώρα εκείνη από τον μανάβη ή τον κρεοπώλη.Αυτό έχει σημασία σε ένα πιάτο και αυτό κάνει τη διαφορά.Κι εσείς εδώ έχετε τα πάντα φρέσκα ,χρωματιστά και κυρίως νόστιμα …»

Με αυτές τις κουβέντες κλείσαμε τις κουβέντες μας περί μαγειρικής και υλικών αυτής ενώ έμεινε η υπόσχεση για ένα εξίσου νόστιμο και φρέσκο τραπέζι στην αυλή!