Search

Λιώτα:Παίζουν το κρέας στα δάχτυλα-Αφιέρωμα του περιοδικού “Γαστρονόμος”

Τη Νικολέτα Μακρυωνίτου τη γνωρίσαμε στο φετινό Lesvos Food Festival το οποίο παρακολούθησε για λογαριασμό του περιοδικού Γαστρονόμος. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν οτι μαζί με τον φωτογράφο και συνεργάτη μας Νίκο Κόκκα κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να γυρίσουν όλο το νησί και να ξετρυπωσουν τα νόστιμα μυστικά του!Ένα από αυτά, η Λιώτα και η φημισμένη ταβέρνα της που παρουσιάζεται στον Γαστρονόμο του μήνα.

 

Η Λιώτα είναι ένας μικρός και πανέμορφος ορεινός οικισμός, με λιγοστά σπίτια και σίγουρα όχι περισσότερους από 50 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται γύρω στα 2 χιλιόμετρα από τον Γαββαθά και αρκετά μακριά, περίπου 77 χιλιόμετρα, από την πόλη της Μυτιλήνης.

Η ατμόσφαιρα: Αυτή η σκιερή αυλή με ζαρταλούδια, μηλιές, ξινά, συκιές κι ένα πλάτανο απροσδιορίστου ηλικίας, είναι όλα τα λεφτά. Μαγική τοποθεσία, ανακουφιστική ησυχία, ακούς την ανάσα σου μόνο κι έχεις θέα ως το Μόλυβο κι απέναντι τη Τουρκιά!

Το φαγητό: Για τη ταβέρνα της οικογένειας Ματζουράνη «ξενιτεύονται» οι Λέσβιοι από όλες τις μεριές του νησιού. Οι ντόπιοι τη συστήνουν με κλειστά μάτια, κι όσο να ‘ναι αυτό εμπνέει μια σιγουριά, όχι μόνο ως προς το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως ως προς τη ποιότητα των υλικών, τη καθαριότητα και τη τιμιότητα των προσφερόμενων αγαθών. Όπως μας είπαν οι Ματζουράνηδες, φημισμένοι ψήστες από το ’46, οπότε και πρωτολειτούργησε το μαγαζί, τα ντόπια κρέατα που είναι το φόρτε τους, τα προμηθεύονται από το κρεοπωλείο του Λουκαδέλλη στην ορεινή Άντισσα.

Οι πρώτες εντυπώσεις εξαιρετικές: βλίτα νοστιμότατα και καλοβρασμένα αμπελοφάσουλα, γκιουζλεμέδες τραγανοί και κολοκυθολούλουδα καλοτηγανισμένα, ξεροψημένες πεντανόστιμες τηγανιτές πατάτες, έκτακτο λαδοτύρι σαγανάκι από το τυροκομείο του Θυμέλη, αλλά κι η ντόπια φέτα φούρνου με πιπεριά και κόκκινο πιπέρι, πικάντικος μεζές για το ούζο. Από τα κάρβουνα δοκιμάσαμε παϊδάκι από αρνάκι γάλακτος, αφρό, και λεπίδι (χοιρινό λαιμό), λουκούμι! Άξιοι συνεχιστές όπως φαίνεται ο Γιάννης Ματζουράνης και η γυναίκα του Βαλεντίνα που τρέχουν το μαγαζί από το ’99.

Ο λογαριασμός: 10-15€/άτομο χωρίς ποτά

Η κάβα: Ούζα, μπίρες και χύμα κρασί.