Search

Ηλίας Μαμαλάκης: “Το Lesvos Food Festival ανεβάζει ψηλά την ελληνική γαστρονομία”

Ο Ηλίας Μαμαλάκης, ένας από τους πιο δημοφιλείς και διακεκριμένους Έλληνες σεφ θα βρίσκεται στη Λέσβο το δεκαήμερο του πιο γευστικού φεστιβάλ στο Αιγαίο! Μαζί με τους Ελένη Ψυχούλη,Ιωάννα Σταμούλου, Κωστή Κωστάκη και Αλέξανδρο Παπανδρέου θα χαρτογραφήσει τη λεσβιακή κουζίνα και θα μοιραστεί μαζί μας πολύτιμες και σπάνιες συνταγές με βάση τα τοπικά μας προϊόντα.

“Το Lesvos Food Festival έδειξε από την πρώτη κιόλας διοργάνωση ότι είναι ένας θεσμός καλά δομημένος. Φέτος έχουν προσκληθεί διαπρεπείς σεφ και δημοσιογράφοι από τον χώρο της γευσιγνωσίας πολύ αξιόλογοι.  Η εκδήλωση θα τονώσει το ηθικό του ντόπιου πληθυσμού ενώ οι ξένοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα τοπικά εδέσματα. Το Lesvos Food Festival ανεβάζει την ελληνική γαστρονομία και τη γαστρονομία του νησιού!”

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Ως σήμερα έχει γράψει  δώδεκα (12) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια.  Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων ( Μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το περίφημο Greek Mac και το Greek Chicken για τη ελληνική MC DONALD. To Greek Mac κάνει σήμερα διεθνή καριέρα σε 10 χώρες). Έχει σχεδιάσει γευστικά πάρα πολλές κονσέρβες της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου, ήταν σύμβουλος γεύσης στα τυροκομεία Κρήτης και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Επί πέντε συνεχή χρόνια παρουσίασε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό, σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος, χώρες της Μεσογείου, της Ευρώπης και του εξωτερικού, με θέμα τη γεύση και τον πολιτισμό με τον τίτλο «Μπουκιά σε Συχώριο».

Ο σεφ μας αποκάλυψε μάλιστα τις συνταγές που πρόκειται να εκτελέσει στην Ερεσό σε μια μοναδική εκδήλωση που ετοιμάζουν οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ.  “Το πετιμέζι από σύκο που παρασκευάζεται στη Λέσβο είναι μοναδικό. Θα κάνω λοιπόν δυο πιάτα με βάση αυτή. Μια τηγανιά με πανσέτες που να σβήσουν σε αυτό το βάμμα και μια σαλάτα πράσινη με ντρέσσινγκ από αυτό το σύκο”

Το μεγάλο φεστιβάλ γαστρονομίας της Λέσβου επιστρέφει για 2η χρονιά, από τις 5 έως και 15 Ιουλίου με μεγαλύτερη διάρκεια, περισσότερους καλεσμένους και εκδηλώσεις σε όλο το νησί. 

Οι περιοχές Μυτιλήνη, Καλλονή, Αγία Παρασκευή, Μόλυβος, Πέτρα, Λαφιώνας, Γέρα και Ερεσός σχηματίζουν ένα σταυροδρόμι γεμάτο γεύσεις και αρώματα, όπου προβάλλονται δυναμικά τα γαστρονομικά ήθη, έθιμα και προϊόντα της Λέσβου!

Ο Κωστής Κωστάκης θα μας παρουσιάσει σπιτικές πίτες με τοπικά υλικά,  ο Αλέξανδρος Παπανδρέου συνδυάζει το ψάρεμα, με το πάστωμα, την καπιράδα και το Λεσβιακό ελαιόλαδο, ο Ηλίας Μαμαλάκης θα δημιουργήσει με σύκο Ερεσού, η Ελένη Ψυχούλη και η Ιωάννα Σταμούλου θα κεντήσουν τοπικές συνταγές, ο Χρήστος Χουσέας θα μας ετοιμάσει μίξεις τοπικών ποτών με νότες 60s’, η Νικολέτα Μακρυωνίτου θα μας συστήσει τα κρασιά του Βορείου Αιγαίου και το “Μπορούμε” θα μας ευαισθητοποιήσει στο μείζον θέμα της σπατάλης φαγητού στον πλανήτη.

Τις κατά τόπους δράσεις καθώς και όλη την  διοργάνωση θα καλύψει δημοσιογραφική  αποστολή ενώ θα παραβρεθούν εκπρόσωποι των χορηγών και υποστηρικτών του Lesvos Food Fest.  

To Lesvos Food Fest στηρίζει και φέτος δυναμικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Γ.Σ.Ε.ΒΕΕ και έχει παράλληλα την υποστήριξη και είναι υπό την αιγίδα της Γενική Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ, του ΣΕΤΕ και της ΠΟΕΣΕ.

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου και το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου,  οργανωτές του φεστιβάλ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους συνεργαζόμενους εταίρους για τις παραγωγικές, συναντήσεις, συζητήσεις, ιδέες, συνεργασίες που ακολούθησαν μια θετική πορεία από τη μέρα λήξης του 1ου Lesvos Food Fest. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρόγραμμα πλούσιο σε δράσεις που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και γεύονται το μέλλον της γαστρονομίας του νησιού μας και αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει αληθινή πρόθεση συνεργασίας όλα είναι εφικτά.

Οι συνεργαζόμενοι εταίροι είναι το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού, ο Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής, η ΚΟΙΝΣΕΠ “ΜΟΔΟΥΣΑ” στην Γέρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας, το Σωματείο Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχών Πέτρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαφιώνας “Άγιος Αλέξανδρος” και το βιβλιοπωλείο Book and Art στην Μυτιλήνη.

Συνολικά το 2ο Lesvos Food Fest απαριθμεί:

2 οργανωτές

8 συνεργαζόμενους εταίρους

7 συνεργαζόμενοι φορείς

11 ημέρες

18 δράσεις

20 χορηγοί & υποστηρικτές

10 καλεσμένους chef, γευσιγνώστες, οινολόγους και mixologists

40 παραγωγούς της Λέσβου και  που προσφέρουν και παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στα πλαίσια των δράσεων του φεστιβάλ

60 επιχειρήσεις προσφέρουν ειδικά σχεδιασμένα μενού “ούζο με μεζέ”                                  και 7 επιχειρήσεις στην Ερεσό προσφέρουν “Ερεσιώτικο πρωινό”

11 οινοποιία  του Βορείου Αιγαίου

11 ποτοποιίες ούζου της Λέσβου

Περισσότερες πληροφορίες στο www.lesvosfoodfest.com και στις σελίδες του φεστιβάλ στα social media.