Search

Η “Εμμέλεια” γιορτάζει ανοίγοντας “ένα μπαούλο γεμάτο αναμνήσεις…”

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης της Ελληνικής Παράδοσης ΄Έμμέλεια΄΄, είναι ένας καινούριος σύλλογος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη της Μυτιλήνης. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Παρόλο που πρόκειται για έναν νέο σύλλογο, στην ουσία τα μέλη του είναι μια παρέα ανθρώπων, που γνωρίζονται από παλιά και έχουν σαν στόχο τη διάδοση της ελληνικής παράδοσης, μέσω της ενδελεχούς μελέτης της. Αυτό σημαίνει οτι προσπαθούμε να φτάσουμε όσο πιο κοντά μπορούμε στα αυθεντικά ήθη, έθιμα, συνήθειες, ενδύματα και χορευτικές διαδικασίες μέσω μελέτης σε βιβλιογραφικές πηγές και κυρίως με επιτόπιες έρευνες στην ύπαθρο της Λέσβου και συνεντεύξεις με τους γηραιότερους.

Το βασικό στοιχείο του συλλόγου αποτελεί το χορευτικό τμήμα, που αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από πενήντα και πλέον χορευτές και χορεύτριες. Στις εβδομαδιαίες πρόβες που γίνονται, προσπαθούμε να διδάξουμε τον χορό στην αυθεντική του μορφή, απαλαγμένο από νέα στοιχεία και χορογραφίες.

Εκτός από την ενασχόλησή μας με τον παραδοσιακό χορό, κύριο μέλημα του συλλόγου είναι η μελέτη και συλλογή παραδοσιακών ενδυμάτων ή αυθεντικών παλαιών υφασμάτων, προκειμένου να ράψουμε εκ νέου αυθεντικά αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών. Βασικό θέμα που διαπραγματευόμαστε και προσπαθούμε να διαδόσουμε με τη δουλειά μας, είναι, οτι η παραδοσιακή φορεσία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ΄΄στολή΄΄, αλλά σαν κανονικό ρούχο που κάποτε φορέθηκε από τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται έκπτωση ούτε στο ύφασμα, ούτε στο πατρόν και εν γένει στα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Όλα αυτά, θα ήταν εξαιρετικά ευχαριστο μελλοντικά, να μας οδηγήσουν στη δημιουργία ενός μουσειακού χώρου, στον οποίο θα παρουσιάζεται ο πλούτος της ενδυματολογικής ιστορίας του νησιού μας.

Γιορτάζοντας τη γέννησή μας, λοιπόν, το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία θεματική μουσικοθεατρική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018.

‘’Ένα μπαούλο γεμάτο αναμνήσεις’’… τί γίνεται όταν δύο αδερφές κληρονομούν μία θεία τους και πηγαίνουν σε ένα Αρβανιτοχώρι της Αττικής για να τακτοποιήσουν τη κληρονομια; Πώς αισθάνονται όταν, παρά τις προβλέψεις τους, η θεία ουσιαστικά δεν τις συμπεριλαμβάνει στο μοίρασμα της περιουσίας της; Και πώς αλλάζουν τα συναισθήματά τους στο ξημέρωμα πια, όταν καταλαβαίνουν οτι τα πολυτιμότερα πράγματα στη ζωή μας δεν μετριούνται με χρήματα….

Αποφασίσαμε στη συγκεκριμένη παράσταση να παρεμβάλουμε θεατρικά κομμάτια και δρώμενα, με τη πεποίθηση οτι ο παραδοσιακός χορός δεν θα πρέπει να αποτελεί μουσειακό και άρα νεκρό είδος, αλλά να εναρμονίζεται με την εποχή μας και να εξελίσσεται.

Στη παράσταση λαμβάνουν μέρος περίπου εβδομήντα χορευτές και χορεύτριες οι οποίοι χρησιμοποιούν πάνω από ογδόντα φορεσιές, ηθοποιοί και ζωντανή ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα. Επι πλέον, θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε επί σκηνής αλλά και όχι μόνο, την Ομάδα μελέτης και διάδοσης του μικρασιατικού πολιτισμού ‘’Ανατολής ίχνη’’, η οποία δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και θα έρθει στο νησί μας για το σκοπο αυτό.