Search

cLOCKed: Το πρώτο διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου της Μυτιλήνης

Φωτογραφίες : Ηλίας Μάρκου/kontakt Creative Studio 

Ο  Τόμας Μουρ,  συγγραφέας της “Ουτοπίας” έγραψε  ότι «μόνο μέσα από το μυστήριο και την τρέλα, η ψυχή αναγεννιέται». Ας αφήσουμε την τρέλα στην άκρη- καθώς οι καιροί μας στρέφουν προς τα εκεί ούτως ή άλλως -και ας επικεντρωθούμε στο μυστήριο, ένα πεδίο που γοητεύει και συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.Από την αστυνομική λογοτεχνία και τα whodunit μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι ως τα escape games των υπολογιστών και των κινητών ο μικρός εξερευνητής που ζει μέσα μας αναζητά να ξαναπαίξει το “κυνήγι του θησαυρού”. Την έμφυτη αυτή ανάγκη για περιπέτεια “εκμεταλλεύτηκε” μια νέα μόδα που απλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη, μια μόδα που μας σηκώνει από τον καναπέ και βάζει το μυαλό μας να δουλέψει!

Εμπνευσμένα από τα ιαπωνικά videogames, τα θεματικά  δωμάτια απόδρασης αποτελούν ήδη εδώ και τρία περίπου χρόνια τον πιο διάσημο διαδραστικό τρόπο διασκέδασης και στη χώρα μας ενώ εδώ και ένα χρόνο λειτουργούν και στη Μυτιλήνη κάτω από την ταμπέλα του “cLOCKed”.  Σύμφωνα με το TripAdvisor, τα βιωματικά παιχνίδια της Αθήνας διατηρούσαν το πρώτο καιρό της λειτουργίας τους την πρώτη θέση στη λίστα με τα κορυφαία αξιοθέατα της πρωτεύουσας , πάνω από το μουσείο της Ακρόπολης  και τον ναό του Ηφαίστου! Οι κανόνες είναι απλοί και μπορούν να τους ακολουθήσουν άνθρωποι κάθε ηλικίας: Δύο ως έξι παίκτες κλειδώνονται σε θεματικά δωμάτια και έχουν στη διάθεσή τους εξήντα λεπτά για να αποδράσουν λύνοντας γρίφους, αναζητώντας κλειδιά και εργαλεία, αποκρυπτογραφώντας κωδικούς ή συνδυάζοντας αντικείμενα που θα τους οδηγήσουν στην έξοδο. “Ουσιαστικά πρόκειται για τον πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τομέα στον χώρο της ψυχαγωγίας παγκοσμίως”, μας λέει ο δημιουργός του brand Νίκος Γιαννάκας. Ο νεαρός Μυτιληνιός επιχειρηματίας που πριν από εφτά χρόνια δημιούργησε το Fisheye αφουγκράστηκε τις ανάγκες της πόλεις ακόμη μία φορά και δημιούργησε τα δικά του πρωτότυπα διαδραστικά δωμάτια απόδρασης με φαντασία, χιούμορ και εφευρετικότητα:

“Στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζα για κάποια χρόνια σκεφτόμουν τι θα μπορούσε να σταθεί επιχειρηματικά στη Μυτιλήνη αλλά κυρίως τι λείπει από την πόλη, τι χρειάζεται ώστε να υπάρχουν περισσότερες επιλογές διασκέδασης στο νησί. Έτσι μου ήρθε και η αρχική ιδέα του “Fisheye” καθώς έλειπε ένα cocktail bar με live και επιτραπέζια -που δεν υπήρχε τότε στο στη Μυτιλήνη-, ένα μαγαζί με διαφορετικό ύφος πάνω στο θάλασσα. Αυτό ήταν εφτά χρόνια πριν. Σήμερα οι ανάγκες της διασκέδασης έχουν αλλάξει. Παρακολουθώντας την γέννηση και την εξέλιξη των “Εscape Rooms” που ξεκίνησαν στην Ιαπωνία και αργότερα μελετώντας την εμφάνισή τους στην Ευρώπη προσπαθούσα να βρω τρόπους να τα φέρω και στην Μυτιλήνη, την πόλη μου στην οποία και με ενδιέφερε να δραστηριοποιηθώ επιχειρηματικά”, μου εξηγεί ο Νίκος που έλυσε τον δικό του επιχειρηματικό “γρίφο” σε δύο χρόνια: Αρχικά επισκέφτηκα όλα τα “Escape Rooms” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σκοπό να φέρω ένα έτοιμο brand Όμως το κόστος ήταν μεγάλο και ακόμα μεγαλύτερο το ρίσκο σε ένα νησί. Έτσι για καιρό μάζευα ιδέες για σενάρια και πατέντες και στο τέλος δημιούργησα το δικό μου brand δίνοντας του το όνομα clocked από ένα λογοπαίγνιο σχετικό με το χρόνο και το κλείδωμα”

Ένα χρόνο μετά, ο κόσμος της Μυτιλήνης φαίνεται να έχει αγκαλιάσει το cLOCKed που κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς: ” Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι παρέες του cLOCKed, έρχονται και ξανάρχονται. Είναι ένας χώρος ποιοτικής ψυχαγωγίας που σε κάνει να ξεχνάς για λίγο τα προβλήματά σου καθώς σου ζητάει να αφοσιωθείς στη λύση του γρίφου που θα ξεκλειδώσει το δωμάτιο. Είναι σαν να είσαι ο ήρωας μιας ταινίας”, εξηγεί ο Νίκος που μαζί με τον συνεργάτη του Παναγιώτη Σικελή αλλά και τον Μάνθο Mαρινόπουλο, δημιουργούν την ατμόσφαιρα των  ιστοριών που σε καλούν να “ξεκλειδώσεις” μέσα σε 60 λεπτά:

“Τα σενάρια είναι εμπνευσμένα από ιστορίες αστυνομικής λογοτεχνίας που διάβασα μικρός, από ταινίες  δράσης που παρακολουθώ και κρατώ σημειώσεις ή από γνωστά μυθιστορήματα μυστηρίου όπως αυτό του Νταν Μπράουν από το οποίο γεννήθηκε το δωμάτιο του “The Da Vincis Library”. Μαζί με το δωμάτιο “Antivirus”, όπου καλείσαι να ανακαλύψεις ένα αντίδοτο που θα σώσει τον κόσμο από μια θανατηφόρα επιδημία αλλά  και το σίκουελ του Ντα Βίντσι “The Secret” αποτελούν αυτή τη στιγμή τις τρεις νέες περιπέτειες του cLOCKed που ανανεώνει διαρκώς τα δωμάτια του ανάλογα με τη ζήτηση.  Όσοι έρχονται θέλουν να ξανάρθουν και αυτό μας προκαλεί στο να στήνουμε συνέχεια νέα δωμάτια. Τώρα η νέα τάση είναι να υπάρχει και ένας ηθοποιός στο δωμάτιο ενώ πολλοί  μας ζητάνε να γίνει πιο τρομακτικό. Πάνω σε αυτό το μοτίβο δουλεύουμε το νέα μας δωμάτιο το “Cabin 32″ που θα είναι έτοιμο σε λίγο καιρό και θα είναι πραγματικά τρομακτικό”.

Τρομαχτικό; Όχι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς όπως μου εξηγούν οι …master του μυστηρίου στην πραγματικότητα δεν είστε καθόλου κλειδωμένοι. “Δεν υπάρχει φόβος για κλειστοφοβικούς καθώς οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να βγεις έξω από το δωμάτιο. Τα δωμάτια μας είναι πάνω απο 25 τ.μ. και ψηλοτάβανα. Υπάρχει εξαερισμός και air-condition. Η πόρτα ανοίγει ανά πάσα στιγμή, υπάρχει πάντα ένας μοχλός δίπλα στην πόρτα που την ανοίγει ενώ ο Game Master σας παρακολουθεί από το μονiτορ”.

Ο …από μηχανής θεός ή αλλιώς game master εξυπηρετεί και άλλο σκοπό καθώς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δίνει συμβουλές από τα μεγάφωνα σαν ένας έξτρα παίκτης :”Αυτό που μας εντυπωσιάζει είναι η εφευρετικότητα που επιδεικνύουν κάποιες ομάδες που μας εκπλήσσουν και οι λύσεις που δίνουν μερικές φορές. Το καλό στο cLOCKed είναι ότι δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την επίλυση των γρίφων. Χρειάζεται απλά έναν συνδυασμό σκέψης και γιαυτό χρειάζεται πολλά άτομα. Eίναι λοιπόν και ένας τρόπος να συναντηθεί η παρέα και να κάνει κάτι δημιουργικό για μία ώρα. Και αυτή είναι η διαφορά. Ότι σε βγάζει από το σπίτι, από τον υπολογιστή και βάζει την παρέα να παίζει” συμπληρώνει ο Μάνθος που υποδέχεται μια παρέα πέντε έφηβων αγοριών που ετοιμάζονται να βρουν τον γρίφο του Antivirus…

Με το αντίτιμο του παιχνιδιού να στοιχίζει περίπου όσο ένα σινεμά για κάθε άτομο, πελάτες των δωματίων απόδρασης δεν είναι μόνο παιδιά έφηβοι και φοιτητές αλλά και παρέες άνω των σαράντα που προτιμούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές της δικής τους ταινίας.  “Υπάρχει κόσμος που αγαπά τους γρίφους και έρχεται ξανά και ξανά. Οι μεγάλοι γίνονται παιδιά ενώ σε σταθερές παρέες υπάρχει και ανταγωνιστικό κλίμα με τα αποτελέσματα της βαθμολογίας να αναρτώνται στη σελίδα μας στο facebook. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στο εξωτερικό μεγάλες εταιρίες και μαγαζιά το χρησιμοποιούν για το “δέσιμο” των υπαλλήλων τους. Τις προάλλες είχαμε την ευχάριστη έκπληξη να μας επισκεφθούν σχολεία από την Άντισσα”. Αλήθεια πως αντιδρούν τα παιδιά; Ρωτάω λίγο πριν μπω κι εγώ στο ατμοσφαιρικό τριπάκι του cLOCKed: “Τα παιδιά έχουν πολύ πλάκα. το διασκεδάζουν με έναν άλλο τρόπο. Πολλοί γονείς έρχονται και αφήνουν τα παιδιά τους εδώ για να παίξουν και να ασκηθεί το μυαλό τους για μια ώρα. Μετά εκείνα φτιάχνουν ιστορίες ακόμα και για τέρατα που υπάρχουν στα μπαούλα και η φαντασία τους καλπάζει”…

Πως παίζεται 

“Έρχεστε με την παρέα σας (από 2 ως 6 άτομα).

Μπαίνετε στο δωμάτιο αφού σας εξηγήσουμε τις λεπτομέρειες του δωματίου.
Έχετε 60 λεπτά για να μπορέσετε να αποδράσετε / λύσετε το μυστήριο!

Και όχι μόνο! Υπάρχει πάντα άνθρωπός μας για ότι χρειαστείτε, αλλά και για να σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο σας. Θα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του όλο το διάστημα που θα βρίσκεστε στο δωμάτιο.

Χρειάζεται να έρθετε με την παρέα σας 15 λεπτά πριν την κράτηση σας. Εκεί σας εξηγούμε όλες τις λεπτομέρειες και θα σας λύσουμε όλες τις απορίες σας. Μέτα σας βάζουμε στο δωμάτιο και στο κλίμα της ιστορίας και έχετε 60 λεπτά για να λύσετε το μυστήριο…!”

 

Ο βαθμός δυσκολίας φαίνεται με κλειδάκια που υπάρχουν στην φωτογραφία του κάθε δωματίου. Όσο περισσότερα κλειδάκια είναι κόκκινα, τόσο πιο δύσκολο είναι το δωμάτιο. Είναι από 1 (εύκολο) εώς 6 (δύσκολο).
Τα δωμάτια δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις και μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε αρκεί να είστε παρέα από 2 έως 6 άτομα. Οι γρίφοι των δωματίων δεν έχουν να κάνουν με γνώσεις. Θέλει παρατηρητηκότητα, ομαδικότητα και συνδυαστική σκέψη… Ακόμα και αν κολλήσετε σε κάποιο γρίφο, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε βοήθεια από τον game master του δωματίου σας.”