Search

Ημαρτημένα δίκτυα και η …εξιλέωση

Μερικές φορές προβληματίζομαι, αν είναι καλύτερη μια μακρά προεκλογική περίοδος ή μια πιο σύντομη, αλλά τόσο σύντομη, μοναδικέ μου αναγνώστη, ανάμεσα σε δύο περιόδους γιορτών, δεν μας ξανάτυχε. Ποιων γιορτών; Μα, του Άγιου Δωδεκαήμερου και της Αποκριάς. Ειδικώς η δεύτερη περίοδος πολύ ταιριαστή… Και μη βιαστείς να με κατηγορήσεις ότι ειρωνεύομαι τη γιορτή της Δημοκρατίας, ίσα ίσα επειδή είναι τέτοια γιορτή, μπορούμε ελευθέρως να εκφραζόμαστε και καλή ώρα να παραλληλίζουμε κάπως την προεκλογική, λέμε, και όχι την ιερή διαδικασία της ψήφου. Δεν σου γράφω άλλα, γιατί θα είναι σοβαρά κι εγώ ήθελα απλώς να σου ανάψω τα αίματα… Ούτε για το μεγάλο γεγονός της πορείας διαμαρτυρίας εις τους Παρισίους θα σου καταθέσω την κριτική μου, αλλά πάντως να το γνωρίζεις, «εγώ δεν είμαι Σαρλί». Αυτό μας έλειπε δα, να φάνε λάχανο καμμιά ώρα τον Σίτυ Ινσπέκτορ, επειδή γράφει για κάδους, ταμπέλες και …τεμπέλες… Για δίκτυα λέμε να συζητήσουμε, δίκτυα ημαρτημένα και όχι αμαρτωλά δίχτια. Τα δεύτερα παραπέμπουν σε κάτι ξελογιάστρες που τ’ απλώνουν για να πιάσουν το θήραμά τους οι …αντροχωρίστρες… Τα πρώτα, ακριβολογώντας και στη δημοτική, είναι τα …λανθασμένα. Τα δίκτυα που απλώθηκαν κι απλώνονται για να καλύψουν κάποια μεγάλη ανάγκη και να …εκσυγχρονίσουν την καθημερινότητά μας, αλλά δημιουργούν και προβλήματα. (αυτό το «εκσυγχρονίσουν», εδώ μου κάθεται μωρ’ αδερφάκι μου. Να συγχρονίσουν τι και με τι; Τέλος πάντων) Υπάρχει κάποιο αγαθό πιο αναγκαίο και ευχάριστο από το τρεχούμενο νερό μέσα στο σπίτι; Ύδωρ, που μας συνδέει με τα ύδατα της γης. Δροσερό και ζωντανό νεράκι. Τόσο φρέσκο σαν να το πίνεις από την πηγή του (ας πούμε). Είναι …μικρής ηλικίας (ας ξαναπούμε), δεν είναι πολυκαιρισμένο, μπαγιάτικο… Είναι …νεαρόν ύδωρ. Είναι το νερό.

Κάποτε, που λες γιε μου, (μη μου κάνεις πλάκα και χαρακτηρίζεις ως πιο αναγκαίο το κομπιουτεροπαιχνίδι, γιατί θα σε …μπουγελώσω…) τα νοικοκυριά δεν είχανε το νερό μέσα στο σπίτι. Σε κάθε γειτονιά υπήρχε μία κρήνη (τσεσμέ τη λέει η θεία Μαριανθούλα), που με τα κμάρια και τους γκαζοτενεκέδες οι νοικοκυρές έφερναν το νερό της μέσα στο σπίτι, για την πόση και τη λάτρα. Δεν θ’ αναφερθώ σε άλλα …λαογραφικά, αλλά έδωσε ο Μεγαλοδύναμος, βελτιώθηκαν οι συνθήκες και κάθε νοικοκυριό υδροδοτήθηκε, πρώτα στην πόλη της Μυτιλήνης και αργότερα στα χωριά της Λέσβου. Δεν πάνε και πολλά χρόνια… εξαρτάται με τι τα μετράς… μέρες ή …νύχτες… Τότε που έγινε το «μπουμ» της υδροδότησης, οι τεχνικές διαδικασίες ήταν …συνοπτικές… Εγκατάσταση μετρητή, σωλήνες μέσα στην αυλή και μέσα στην κουζίνα, για να λάβει το σπίτι το νερό «του Δήμου». Επειδή όμως δεν ερχόταν με συνεχή ροή το αγαθό, αλλά σε ορισμένες ώρες για κάθε …μαχαλά, μάς προέκυψαν τα βαρέλιαααα…. (αυτά τα τεχνολογικά θαύματα …υψηλής αισθητικής, εκεί …στα ψηλά, που από τότε που έχτιζες ένα καινούριο διώροφο, η οικοδομή σου αποκτούσε την… ευλογία να φαντάζει στον αιώνα, τριώροφη με το πλυσταριό, το σπιτάκι του κλιμακοστάσιου, συν ένα βαρέλι από πάνω, κι άμα είχες μεγάλη φαμελιά, δύο …τάνκια) Είπαμε, υψηλής αισθητικής, για την …εκσυγχρονισμένη πόλη μας. Αργότερα ήρθε και η τεχνολογία των ηλιακών θερμοσιφώνων (βάλε κι άλλη …ομορφιά στην ταράτσα), αργότερα τα καλοριφέρ (βάλε κι ένα καζανάκι υπερχείλισης), …πολιόμορφα… (το συνολάκι γαρνίρεται με κεραία τηλεόρασης και για πιο …μερακλήδικη εμφάνιση, με δορυφορικό πιάτο). Ας μείνουμε όμως εστιασμένοι στο θέμα του …νεαρού ύδατος.

Εσύ, τώρα, μοναδικέ μου, που τραβάς διάφορους μπελάδες με τα υδραυλικά του σπιτιού σου, θα μου απαντήσεις καλύτερα (άσε τον έφηβό μου στα παιχνίδια του. Αυτά τα παιδιά κάποια μέρα …θα μας εκδικηθούν…). Τι πιστεύεις ότι λείπει στο σπιτικό σου δίκτυο; Χα… Καλύτερα θα μας απαντήσει η θεία Μαριανθούλα που το έζησε αυτές τις μέρες: «Ρουμπινέ, πιδί μ, αυτό έλλ’πι τσι χάσαμι τόσου ν’ιρό». Δεν γνωρίζω πόσα ρουμπινέτα, ήτοι διακόπτες «τύπου μαργαρίτας», κυκλοφορούν στις μέρες μας και δεν έχουν αντικατασταθεί από τους «κόκκινους μοχλούς», αλλά σε ένα σημείο πολλών πολλών εγκαταστάσεων λείπει ένας σημαντικός διακόπτης. Πρόκειται για τον κεντρικό διακόπτη της υδροδότησης (που πρέπει να βρίσκεται στον ιδιωτικό χώρο). Διακόπτες πολλοί …κοσμούν τις ταράτσες, από την υδροδεξαμενή προς τα κάτω, από και προς τον ηλιακό, κ.λπ. κ.λπ. κι έτσι μπορείς να προβείς σε επισκευές και αλλαγές (για τις βρύσες που υδροδοτούνται από το αποθηκευμένο νερό. Για όποια επέμβαση σε βρύσες αυλής και κουζίνας όπου έρχεται το …«του Δήμου», πολλοί κατευθύνονται στο διακόπτη του «ρολογιού», που για πολλές γειτονιές είναι ακόμα του τύπου φρεατίου. Γυρίζεις το διακόπτη αυτόν, κόβεται η παροχή κι έτσι έχεις λυμένα τα χέρια σου, να κάνεις τη δουλειά σου. …Εμένα μου λες…

Είχαμε τις παγωνιές και τους παγετούς των τελευταίων ημερών, που, όπως πάει ο χειμώνας, μάλλον είναι η …προθέρμανση… ή μάλλον η …πρόψυξη. Ως γνωστόν οι χαμηλές θερμοκρασίες, με το νερό που παγώνει και διαστέλεται στο σωλήνα, δημιουργούν ρήξεις… και στην ταράτσα …κρεπ, …κρεπ και στην αυλή …κρεπ και στο πιο άβολο σημείο …κρεπ, …κρεπάριζαν οι σωλήνες και …άναβαν τα τηλέφωνα στην αναζήτηση των υδραυλικών, που έτρεχαν και δεν προλάβαιναν. Άντε και να σου ανοίξει κάτω από το βαρέλι. Ε, δεν έχεις διακόπτη; Τον κλείνεις και …περιμένεις τον υδραυλικό. Άντε να σου σπάσει οπουδήποτε μετά κάποιον διακόπτη. Έχει καλώς… Άμα λάχει και σου ανοίξει σωλήνα μετά το μετρητή, έχεις διακόπτη να κλείσεις; Σιγά μην έχεις… Έτσι έγινε και το χυμένο νερό πάγος, έφαγε μια γλύστρα η θειά μ’, και κατόπιν ευχαριστούσε το Θεό… που «σαβουρντήχτ’κα, βρε γιε μ’ τσι καλά π’ δεν έσπασα του γόφου μ’». Για περιστροφή του διακόπτη στο φρεάτιο, ούτε λόγος. Και καλώς. Αυτά είναι για τη διαχείρηση και τη διακοπή της υδροδότησης από το ειδικό συνεργείο της Επιχείρησης Ύδρευσης. Για να σου κόβει το νερό π.χ., άμα δεν έχεις να πληρώσεις… (τι καλώς ρε μάστορα… φασκελοκουκούλωσ’ τα). Μην τα πολυλογούμε, μοναδικέ μου, οι …περιπέτειες από την έλλειψη αυτού του κεντρικού διακόπτη …δεν περιγράφονται πιο …λακωνικά. Μαζί με τόσο νερό που χάθηκε αυτές τις μέρες, μαζί με την τόση ταλαιπωρία του κόσμου και των συνεργείων της Επιχείρησης που είχανε τα δικά τους προβλήματα στις …φαρδιές σωλήνες του δικτύου, …χάθηκε και το ένα «τσουκαρέλ’» της θείας (ευτυχώς και …επιτέλους, να φορέσει κάτι πιο ασφαλές). Δούλεψαν λίγες μέρες υδραυλικοί, που σιγά μην πλουτίσουν, δούλεψαν για μερόνυχτα και τα παραπάνω συνεργεία για το νερό μας και πρέπει να πληρωθούν σαν τεχνίτες. Έτσι;OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εμένα όμως με απασχολεί ακόμα ο κεντρικός ΜΟΥ διακόπτης. Όχι στο σπίτι μου… Εκεί ο σπιτονοικοκύρης είναι ο ίδιος μάστορας και οργανωμένος. Δεν μας άνοιξε και καμμιά σωλήνα… Περίφημα. Στον επόμενο γύρο ψύχους θα τα ξαναδούμε… Αυτό που με τρώει είναι ένα πρόβλημα …σκουριάς, που έχει κάνει τον προσωπικό μου διακόπτη να …πετρώσει. Δεν αντέχω πια… Δεν αντέχω να με κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα μου, μοναδικέ μου, άνθρωποι που δεν θα ’ πρεπε να ’χουν μούτρα να κυκλοφορούν στην κοινωνία… Όχι να μου ζητάνε και ψήφο… (Ε, δεν έχεις παράπονο, λακωνική η έκθεση της προσωπικής μου κατάστασης). Που το κολλάω το παραπάνω; Πάρε το συμβολικά. Πέρασμα της οικονομίας από το πολύτιμο «νερό» του τσεσμέ στη διαρροή …χωρίς διακόπτη. Πέρασμα της πολιτικής από τα «πέτρινα χρόνια» και το «γύψο» στα νομοσχέδια που κουρέλιασαν το Σύνταγμα της χώρας. Από τα καριοφίλια στα μονόμπαντα υποβρύχια, από το μεσαίωνα στα Σόδομα και από το ταμ ταμ στην τηλεκπόρνοψη. Αυτό το ενδιάμεσο, αδερφέ μου, πού πήγε; Πού είναι η ακμή; Πού είναι η Δημοκρατία; Πού πήγε το χαμόγελο, ρε μουρτζούφληδες; (το είπαμε, τα παιδιά μας θα μας εκδικηθούνε κάποτε) Κι αυτός ο διακόπτης να μη γυρίζει… Λίγοι λίγοι το …ανθιζόμαστε ότι αυτός ο διακόπτης, ο εσωτερικός μας διακόπτης έχει αλωθεί. Ε, λοιπόν, μοναδικέ μου, χωρίς να σου μιλήσω κομματικά, ό,τι πρόκειται να γίνει με τις εκλογές, θα γίνει. Κάπου θα καταλήξει το ζήτημα, όπως πάντα, λίγο πάνω, λίγο κάτω, κάτι καινούριο θα συναντήσουμε την άλλη μέρα. Εμένα όμως μου έχει γίνει έμμονη ιδέα, να επανακτήσω το διακόπτη μου. Ό,τι κατάφερα να σου μεταφέρω, πιστεύω το συνέλαβες. Τώρα εσύ…

Επειδή όμως είπαμε για δίκτυα και όχι για το ένα μόνον δίκτυο, το παραπάνω, θα πρέπει να σου θίξω κι ένα άλλο ζήτημα με το δεύτερο πιο σημαντικό αγαθό της σύγχρονης καθημερινότητάς μας. Το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε φαντάζομαι να βγάζεις θυμό και πόνο και απορία και χίλιες δυο ιστορίες παραλογισμού που διαπιστώνεις με τη ΔΕΗ μας, που ήταν δικιά μας, της πατρίδας, της χώρας, του κοσμάκη, αυτή που (άντε πάλι…) εκσυγχρόνισε την Ελλάδα. Μαζί σου κι εγώ, θα προσθέσω άλλα χίλια καλά που έφερε και χίλια κακά που θα μπορούσε να μας πει και ο έφηβός μου. Τώρα όμως θέλω να εστιαστούμε στο δίκτυο. Παρόλη τη «ρολόι» λειτουργία της, να μας προσφέρει το πολύτιμο αγαθό του ηλεκτρισμού, δεν μπορώ να σου κρύψω την απέχθειά μου για την αισθητική επιβάρυνση στο χώρο που ζούμε. «Βραβείο Αττίλας» σου λέει τίποτα; Αν εσύ νομίζεις ότι αυτού του είδους η κιτσαρία του δικτύου της και οι μετασχηματιστές μέσα στις γειτονιές και οι αγγουροκολώνες της, ακόμα και μέσα σε ιδιαίτερου κάλους οικισμούς …επιβαρύνουν μόνον τις …ευαίσθητες ψυχές, τους …αιθαιροβάμονες και την …τουριστική κουλτούρα, πραγματικά …νομίζεις. Νομίζεις, σου λέωωωω…. Υπάρχουν όμως και ειδικοί, υπάρχουν και μελέτες, αλλά …σιγά να μη σου τα βγάλουν στη φόρα. Πρόκειται για την υλοποίηση της βασικής προτεραιότητας, που ήτανε «να εξηλεκτριστεί η χώρα». Δηλαδή, ένα δίκτυο μόνον για το αμέσως αναγκαίο. Καλώς. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, πρόκειται για μια «ρωμέικη δουλειά», που όλα κολλάνε με …σάλιο, κι άμα δεν πιάνει …υπάρχει και το λουκούμι. Αμ, δεν θέλαμε νερό; Αμ, δεν θέλαμε και ρεύμα; Βεβαίως και θέλουμε, αλλά (εδώ είναι που ταιριάζει)…: Εκσυγχρονιστείτε και λίγο, κύριοι, προχωρήστε κι ένα βήμα προς την ποιότητα…

Είπαμε για ημαρτημένα, ήτοι λανθασμένα δίκτυα, υπόγειους αγωγούς που κρεπάρουν με λίγους βαθμούς κάτω του μηδενός και υπέργεια δίκτυα καλωδίων που, ευτυχώς, δεν τα επιβάρυνε, αυτή τη φορά, το χιόνι. Τώρα θα σου δώσω δύο λέξεις, μοναδικέ μου, που αναφέρονται σε καταληκτήρια συσκευή του καλωδιακού δικτύου: «Έξυπνοι μετρητές»!!! Κάνε τη δική σου έρευνα, κι όταν μάθεις ότι σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης οι καταναλωτές τους πολεμούν με νύχια και με δόντια, ώστε να μην τους εγκαταστήσουν στα σπίτια τους… Ότι με δικαστικούς αγώνες καταφέρνουνε να τους ξηλώσουν από τις γειτονιές τους… Ότι τους αναγνωρίζουν ως το σπουδαιότερο όργανο του Μεγάλου Αδελφού και συσκευές καταπάτησης της ιδιωτικής ζωής τους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι… Με το δεδομένο ότι μαζί με άλλους νομούς της χώρα, ερήμην ημών, έχει αποφασιστεί και στη Λέσβο η πιλοτική τους εγκατάσταση… Πες μου αν δεν επιθυμείς κι εσύ να δουλέψεις για το «ξεκολλημα» του δικού σου «διακόπτη».

Για την ώρα, Καλό Βόλι στις Εκλογές. Για την ενημέρωσή σου, η Λιόστρα Ε., με τον κάβουρα του υδραυλικού έχει αποδυθεί σε αγώνα εντοπισμού ενός μεσήλικα που παίρνει τη μπάλα των παιδιών από το πάρκο και τους μιλά για οικονομία κ.λπ. …μεγαλίστικα. Επίσης, και του λόγου μου κονόμησα το διασωθέν τσόκαρο της Μαριανθούλας και σκοπεύω πότε πότε να το χρησιμοποιώ σε μερικές κεφάλες. Στον πραγματικό πολεμο, όμως, για την αποφυγή εγκατάστασης ενός «έξυπνου μετρητή» στο σπιτικό μου, δεν θα χρησιμοποιήσω μόνον «τσουκαρέλια»… Για να ξέρεις…

City Inspector