Search

ΓΚΑΛΟΠ : Εσείς τι θα ψηφίσετε;

Επώνυμοι και ανώνυμοι Λέσβιοι καταγράφουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση ως έχει και εξηγούν αν θα ψηφίσουν και γιατί. Κάποιοι από αυτούς, ζουν και εργάζονται εντός νησιού και κάποιοι άλλοι κάνουν καριέρα στο εξωτερικό.

Εμείς τους θέσαμε την απλή ερώτηση για το τι περιμένουν να αλλάξει στον τόπο τους απ’ αυτές τις εκλογές…

Κ. Π. Έμπορος (Μυτιλήνη)

Να ψηφίσω; Το σκέφτομαι. Με έχει εξουθενώσει η σημερινή κατάσταση. Η οικονομική κατάστασή μας, κυρίως των εμπόρων, είναι τραγική και συνεχίζουν να μας «πουλάνε» ψέματα. «Θα αλλάξουν τα πράγματα, θα έρθει ανάκαμψη» και τέτοια… Εγώ δεν βλέπω τίποτα και γι’ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε γενικώς.

Μα δεν βλέπετε  τα τοπικά ψηφοδέλτιά μας; Οι γνωστοί διαπλεκόμενοι κατάφεραν να εισχωρήσουν στους συνδυασμούς που άλλαξαν μόνο οι επικεφαλής τους μόνο και μόνο για να συνεχίσουν το προσωπικό τους παιχνίδι. Αυτό το χάλι  λέγεται αυτοδιοίκηση;

Εγώ προσωπικά δεν περιμένω ότι θα αλλάξει τίποτα αν δεν αλλάξει νοοτροπία ο ψηφοφόρος .Πρέπει όλοι οι παλιοί να πάνε στα σπίτια τους. Αρκετά κατέφαγαν το νησί και έκαναν περιουσίες .Ας δούμε και κανέναν άλλον τώρα . Και κανέναν νέο βρε παιδί .Κι ας κάνει λάθη. Έτσι κι αλλιώς τόσα χρόνια μάθαμε να τους δικαιολογούμε .Ας δώσουμε την ευκαιρία και στους νέους να πραγματοποιήσουν το όραμα το δικό τους και κυρίως το δικό μας που το ‘χουμε ξεχάσει…

 

Δ. Π. Τουριστικός Πράκτορας

Οι φετινές εκλογές είναι διαφορετικές από όλες τις άλλες. Σαφώς δεν μπορούμε να πούμε ότι άλλαξε το πολιτικό τοπίο. Το μόνο που άλλαξε είναι οι επικεφαλής. Όλα τα άλλα είναι τα ίδια. Δυστυχώς χρειαζόμαστε ανανέωση σε όλα τα επίπεδα. Εδώ για παράδειγμα, θα έπρεπε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν μας. Θα μπορούσαμε να ζούμε αξιοπρεπώς αν είχαμε επενδύσει σωστά στον τουρισμό.

Όμως δεν έχουμε κάνει σοβαρές προτάσεις και κυρίως δεν έχουμε σοβαρή παρουσία στο εξωτερικό. Δεν βλέπετε πώς η Περιφέρεια ξοδεύει ακόμη παχιά κονδύλια για να στήνει φύρδην μίγδην πάγκους σε «αξιοπρεπείς» εκθέσεις; Και σε αυτές ακόμη, συνεχίζουν οι γνωστοί παραγοντίσκοι να κάνουν διακοπές; Πόσο κόστισαν άραγε αυτές οι συμμετοχές; Και γιατί πρέπει να συνεχίζουμε να τ’ ανεχόμαστε όλα αυτά;

Αν θέλω κάτι απ’ αυτές τις εκλογές, είναι να στηθεί σωστά το τουριστικό μας προϊόν. Δυστυχώς χρόνια τώρα, ανεπάγγελτοι κάθονται σε καίριες θέσεις και δεν κάνουν τίποτα. Απλά παχαίνουν…

 

Σ. Μ. Οικιακά

Δεν ξέρω και πολλά από πολιτική. Ξέρω όμως ότι η ζωή μας έχει γίνει πολύ δύσκολη. Εγώ θέλω να ζω αξιοπρεπώς στην πόλη μου. Να είναι καθαρή, να υπάρχει οργάνωση, να μπορεί ο πολίτης να ζητάει αυτά που δικαιούται χωρίς να παρακαλάει για ρουσφέτια. Στην τοπική αυτοδιοίκηση οι πολίτες πρέπει να ζητούν τα αυτονόητα.

Υπάρχει κανένας συνδυασμός σήμερα που να μπορούμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας;

 

ΑΚΗΣ ψιτ

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αφού λοιπόν :
– λύσαμε το πρόβλημα της αντιαισθητικής ταμπέλας (κατέβηκε επιτέλους)
– λύσαμε το πρόβλημα της ΔΕΗ (δεν θα κάνει διακοπές το ρεύμα κάθε μέρα, αλλά κάθε σαββατοκύριακο και οι καμινάδες του εργοστασίου δεν θα βγάζουν μαύρους καπνούς για να μαυρίζουν τα πνευμόνια των γύρω κατοίκων, αλλά άρωμα σανέλ)
– λύσαμε το πρόβλημα του κολυμβητηρίου της πόλης το οποίο δεν μας είναι απαραίτητο (τι να το κάνεις το κολυμβητήριο αφού είσαι νησί και έχεις θάλασσα ολόγυρα)
– λύσαμε το πρόβλημα του γηπέδου ΤΑΡΛΑΣ το οποίο δεν μας είναι απαραίτητο να υπάρχει (που να μπαίνεις τώρα σε έξοδα για μια ομάδα της Καλλονής με έδρα το ΟΑΚΑ !!! που μια χαρά εφτάρες τρώει και οι άλλες οι ομάδες και αθλήματα σιγά μη και παίξουν παραπάνω από τοπικό)
….τι ; όχι ;… άρχισαν οι εργασίες ανακατασκευής…;;; (δε βρέθηκαν αρχαία;)
– λύσαμε το πρόβλημα της καθαριότητας στον Δημοτικό κήπο (κράμα κήπου των Βερσαλλιών και Κρεμαστών Κήπων της Βαβυλώνας)
– λύσαμε το πρόβλημα των πάρκων (που έτσι και πάει ένα παιδάκι να παίξει σε αυτές τις παιδικές χαρές, θα νομίζεις ότι περνάει τη βασική εκπαίδευση των Ο.Υ.Κ),
αποφασίσαμε, το λοιπόν, να ξηλώσουμε και τα εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα στην Προκυμαία Μυτιλήνης (ξέρεις, αυτά που κάθεσαι και σε χτυπάει ο ήλιος και πίνεις το καφεδάκι σου και χαλαρώνεις με την παρέα σου ; … αυτά), γιατί πως θα έχουμε πεζοδρόμια, διαφορετικά δηλαδή (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ-ΜΟΝΟ ΞΗΛΩΜΑ …που να τρέχουμε να σκεφτόμαστε τώρα άλλες λύσεις, μπελάς είναι).
Για να βοηθήσω λίγο στο σκεπτικό των αποφάσεων των τιτάνων ευφυΐας που έχουμε την τύχη ν’ αποφασίζουν για το καλό μας, να τους πω ότι μπορούμε επίσης να ρίξουμε και τα μπιτσόμπαρα και τις ταβέρνες της Ερεσού καθώς και το Congas του Μολύβου γιατί βρίσκονται πάνω στον αιγιαλό, άρα είναι παράνομα.
Μπορούμε επίσης να ξανανοίξουμε την Φοντάνα να πηγαίνουμε για πάστα σοκολατίνα και γκαζόζα.
Υπάρχει και άλλη λύση … να βάλω υποψηφιότητα για δήμαρχος (που είναι και της μοδός)… (πόσο πιο χάλια δηλαδή θα γίνουν τα πράγματα)…αν μη τι άλλο θα γελάσουμε… (…και κάθε πικραμένος).
Υποκλίνομαι στην αθάνατη πατρίδα μου…

Απόστολος Σπανός

Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Θρησκείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Άγκντερ στη Νορβηγία


Αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον; Για όσους έχουν ακόμη το βίτσιο να συγκρίνουν τον προεκλογικό παραπλανητικό βερμπαλισμό με την μετεκλογική απογοητευτική πραγματικότητα, το τι μπορεί κανείς να περιμένει από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές συνοψίζεται σε μια πολιτικομαθηματική εξίσωση με το «μόλις μεγαλύτερο ή ίσο του μηδενός». Τι μένει λοιπόν; Η ελπίδα (το χειρότερο ίσως ναρκωτικό στην πολιτική). Ανταποκρινόμενος, όμως, στην ευγενική πρόσκληση των Πολιτικών, για την οποία και ευχαριστώ, φοβάμαι ότι οφείλω να καταθέσω την απ-ελπισία μου, την απουσία ελπίδας. Τι θα ήθελα να περιμένω; Με δεδομένο το ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς μεταμοντέρνας σκλαβιάς και η κεντρική πολιτική σκηνή έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να ξεφύγει από την δυσθεωρήτου βάθους ποιότητά της, θα ήθελα να δω την επιβεβαίωση στην πράξη του ότι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση και την εξυγίανση του πολιτικού σκηνικού περνά από την αυτοδιοίκηση. Επειδή όμως και η τοπική πολιτική είναι αντανάκλαση της κεντρικής, δεν περιμένω απολύτως τίποτε από τους τοπικούς πολιτικούς. Δεν έχω την παραμικρή ελπίδα ότι η επόμενες αυτοδιοικητικές αρχές, όποιες κι αν είναι, θα μπορέσουν να αλλάξουν σελίδα. Το πολιτικό σύστημα, δυστυχώς και το τοπικό, δεν είναι ακόμη έτοιμο να αφήσει πίσω το τέρας που κρύβει μέσα του. Αυτό λοιπόν που περιμένω είναι κάποια, ελάχιστα έστω, στοιχεία που θα δείξουν ότι η τοπική κοινωνία ωριμάζει, ότι προσπαθεί να εξυγιανθεί πολιτικά, προκειμένου να απαιτήσει, ή μάλλον να γεννήσει, κάτι πραγματικά καινούργιο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, σε τέσσερα χρόνια. Ένα σαφές δείγμα θα ήταν να γυρίσει την πλάτη στον κομματισμό, να προκρίνει, με αυστηρά κριτήρια, την ποιότητα, περιφρονώντας την κομματική ταυτότητα. Η εξυγίανση ή όχι της πολιτικής στάσης και των επιλογών στις εκλογές που έρχονται θα δείξει αν έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τον αυτοκαταστροφικό εαυτό μας ή αν τελικά είμαστε άξιοι, πανάξιοι, της τύχης μας.

Άκης Καμπαδέλλης  Στέλεχος  Επιχειρήσεων, Ολλανδία

Αυτό που  θα περίμενα  να αλλάξουν οι υποψήφιοι μας για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας είναι οι συγκοινωνίες, και  κυρίως οι πυλώνες των μεταφορών.  Ο τουρισμός πρέπει να γίνει προσιτός σε  όλους με προσιτές τιμές και φτηνά μεταφορικά εισιτήρια για όλο το χρόνο. Το νησί σηκώνει πολύ τουριστική ανάπτυξη, αλλά σιγά μην αλλάξει κάτι. Πρώτα  πρέπει να αλλάξουν τα μυαλά και μετά όλα τα άλλα.

Ο Έλληνας  όμως δεν αλλάζει, με ή χωρίς εκλογές,

κι εγώ δηλώνω πάντα  λάτρης to be Greek. Ιt’s a way of life.